Kocsonya és bőrsajt

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a kocsonya és a bőrsajt, vagy ahogy másfelé mondják disznófősajt. Ezek mindig a disznóvágás második napján készültek, miközben a tepertőt is kisütöttük. Egyik elkészítése sem nehéz, mégis szükséges hozzá valamennyi tapasztalat, mert könnyen elsózhatjuk, vagy túladagolhatjuk például a fokhagymát, nem beszélve e kétemberes bőrsajt töltéséről. Mivel e kettő elkészítése szorosan egybefügg, ezúttal így szeretném én is bemutatni önöknek.
Sokan készítsük sokféleképpen. Még a szülőfalumban is előfordulnak kisebb-nagyobb eltérések, gyerekkoromban például el nem tudtam képzelni, hogy képes valaki pirospaprika nélkül megfőzni, hiszen annak csak olyan a színe, mint a víz. Olyasmiről még nem is hallottunk, hogy vöröshagymával együk a kocsonyát, pedig később kipróbálva azt kell mondanom, hogy tökéletes páros. Ezúttal azt a receptet szeretném megosztani önökkel, amit édesanyám is az édesanyjától tanult.












Hozzávalók (kb. 12 tányér kocsonyához és 1 bőrsajthoz): 1 disznó körmei, a fél feje, a kisütött zsiradékról levágott bőr, a farka, a fülek, a szív, a vese és a nyelve, só, bors, sok fokhagyma (2-3 nagyobb fej), pirospaprika; a disznó gyomra.
Elkészítése: a disznó kimosott gyomrát lecsorgatjuk, sok sóval ledörzsölgetjük, húzzuk a belső hártyát, majd hideg vízbe állítjuk másnapig. A bőrt a disznóvágás másnapján ujjnyi csíkokra vágjuk, forró vízben addig mossuk, míg egyáltalán nem érzik a szaga, ugyanez érvényes a fülekre, farokra, kettéhasított körömre (ezeket meg is kapargatjuk).
Egy nagy fazékban az összes hozzávalót főni tesszük, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szeletekre vágott fokhagymát, annyi vízzel öntjük fel, ami bőven ellepi.Amikor a leve már elfőtt kissé, és a zsiradék a felszínen felgyűlt, rászórjuk a pirospaprikát, hogy szépen megszínezze. Fontos, hogy zsiradékra szórjuk, abban oldódik ki szépen a színe. Addig főzzük, míg minden megpuhul. Ekkor egy kanálba vegyünk ki kevés levet, és a hüvelyk és a mutatóujjunkat mártsuk bele. Ha dörzsölgetve erősen ragad, kész. Ha nem, még főzzük. Ha minden elkészült a húsokat szűrjük le, csontozzuk ki. A levét is szűrjük át, hogy szép tiszta legyen majd a kocsonyalé. A kocsonyához a körmöket, füleket, felszeletelt vesét osszuk tányérokra. A szívet, nyelvet vágjuk szeletekre, töltsük meg vele a bőrsajtot, varrjuk össze.
Kevés kocsonyalevet tegyünk fel főni, rakjuk bele a bőrsajtot, 20 percig főzzük benne. A kocsonyához a hússal megrakott tányérokat merőkanállal feltöltjük kocsonyalével.
A kocsonyákat kihűtjük, a bőrsajtot fedőre tesszük, valamilyen súllyal másnapig lenyomatjuk, erős madzaggal átkötözzük, majd felfüstöljük.

Megjegyzés: ha nem elég hűvös a kamránk, a kocsonyákat alufóliába csomagolva tegyük hűtőbe. 2-3 napnál tovább ne tartsuk. A bőrsajt jóval tovább eláll. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése