Csomboros, egyben sült tarja

Most tudtam meg a Boszorkányhonyhából, hogy a csirkehús melegítő hatású, míg a disznó semleges... 
Azta. Én pont fordítva gondoltam volna :) 

Hozzávalók (4 személyre) a sülthöz: 1 kg csinosan vágott, nem túl széles tarja, 3 evőkanál mustár, 3-4 cikk fokhagyma, 1 kiskanál méz, só, bors, csombor, 1 dl finom bor; a réteshez: 25 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál morzsa, 2 tojás, szezámmag; a szószhoz: 1 evőkanál liszt, 1 nagyobb alma, 1 kiskanál méz, 1 kiskanálnyi zöldkapor, só.

Elkészítése: A húst előző este kisujjnyi vastagon bevagdossuk (kb. a hús feléig). A páchoz  valókat elkavarjuk (a fokhagymát áttörve), a húst bekenegetjük a bevágásokban is, alufóliába csomagolva másnapig pácoljuk. Tűzálló edénybe rakjuk, 30 percig sütjük, kivesszük, az alufóliát eltávolítjuk, az edénybe visszatéve aláöntjük a bort és 1 dl vizet. Lefedve 40-45 percig sütjük. A levét leöntjük, zsiradékot adunk alá, visszatoljuk, időnként saját zsírjával locsolgatjuk a bevágásokban is. Szép pirosra sütjük.

A gombát apróra vágjuk, a felkockázott hagymával zsiradékon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A zsiradékból kiszedjük, elkavarjuk a morzsával és 1 tojással, kihűtjük. A réteslapot felolvasztjuk, 12 darabra vágjuk, a kockákat muffinsütő kikent mélyedéseibe helyezzük, a sarkokat kissé kihúzzuk, megtöltjük a gombával. A sarkokat egymásra hajtjuk, összecsípjük, megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, pirosra sütjük.
A szószhoz az apró kockára vágott almát kevés zsiradékon megpároljuk, elkavarjuk a mézzel, hozzászórjuk a lisztet, lassanként felengedjük a hús levével, kaporral és a fűszerekkel felforraljuk, majd botmixerrel kidolgozzuk.
Megjegyzés: A húst akár hidegen, szeletekre vágva is kínálhatjuk reggelihez, hidegtálakhoz. Csombor helyett rozmaringgal, zsályával is készíthetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése