Most tudtam meg a Boszorkányhonyhából, hogy a csirkehús melegítő hatású, míg a disznó semleges...
Azta. Én pont fordítva gondoltam volna :)
Hozzávalók (4 személyre) a sülthöz: 1 kg csinosan vágott,
nem túl széles tarja, 3 evőkanál mustár, 3-4 cikk fokhagyma, 1 kiskanál méz,
só, bors, csombor, 1 dl finom bor; a réteshez: 25 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 2-3
cikk fokhagyma, 2 evőkanál morzsa, 2 tojás, szezámmag; a szószhoz: 1 evőkanál
liszt, 1 nagyobb alma, 1 kiskanál méz, 1 kiskanálnyi zöldkapor, só.
Elkészítése: A húst előző este kisujjnyi vastagon bevagdossuk
(kb. a hús feléig). A páchoz valókat elkavarjuk
(a fokhagymát áttörve), a húst bekenegetjük a bevágásokban is, alufóliába
csomagolva másnapig pácoljuk. Tűzálló edénybe rakjuk, 30 percig sütjük,
kivesszük, az alufóliát eltávolítjuk, az edénybe visszatéve aláöntjük a bort és
1 dl vizet. Lefedve 40-45 percig sütjük. A levét leöntjük, zsiradékot adunk
alá, visszatoljuk, időnként saját zsírjával locsolgatjuk a bevágásokban is.
Szép pirosra sütjük.
A gombát apróra vágjuk, a felkockázott hagymával zsiradékon
megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A zsiradékból kiszedjük, elkavarjuk a morzsával
és 1 tojással, kihűtjük. A réteslapot felolvasztjuk, 12 darabra vágjuk, a
kockákat muffinsütő kikent mélyedéseibe helyezzük, a sarkokat kissé kihúzzuk,
megtöltjük a gombával. A sarkokat egymásra hajtjuk, összecsípjük, megkenjük felvert
tojással, megszórjuk szezámmaggal, pirosra sütjük.
A szószhoz az apró kockára vágott almát kevés zsiradékon megpároljuk,
elkavarjuk a mézzel, hozzászórjuk a lisztet, lassanként felengedjük a hús
levével, kaporral és a fűszerekkel felforraljuk, majd botmixerrel kidolgozzuk.
Megjegyzés: A húst akár hidegen, szeletekre vágva is
kínálhatjuk reggelihez, hidegtálakhoz. Csombor helyett rozmaringgal, zsályával
is készíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése