Grízes zserbó

Gyerekkorom karácsonyi süteménye. Egyszerűen abbahagyhatatlan, abszolút kedvenc. 

Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 dkg margarin, 3 kanál tej, 2 kanál folyékony méz, 1 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna;a töltelékhez: 20 dkg porcukor, 20-25 dkg vaj, 10 dkg búzadara, 5 dl tej, fél citrom héja és leve (ízlés szerint), 1 kisüveg baracklekvár; a tetejére: 15 dkg csokoládé, fél dl tejszín.

Elkészítése: A tésztához a cukrot a vajjal, a tejjel, a mézzel és a tojással állandó kavargatás mellett összemelegítjük, míg az egész szép, egynemű massza lesz. A tűzről levesszük, langyosra hűtjük, hozzágyúrjuk a lisztet és a szódabikarbónát, kidolgozzuk. Négy egyforma cipót tépünk belőle. Egy nagy sütőlemezt (vagy tepsi hátát) olajjal lekenjük, liszttel beszórjuk, ráterítjük a kinyújtott tésztalapokat, pár perc alatt halvány sárgára sütjük. A krémhez a búzadarát a tejben megfőzzük, belekavarjuk a cukrot, kavargatjuk, míg a cukor is elolvad, és ismét besűrűsödik, levesszük, kihűtjük, Kihűlve habosra kavarjuk a vajjal, a citromhéjjal, ízlés szerint citromlevet adunk hozzá. Akkor finom, ha egy kissé érzik rajta a citrom. Egy tésztalapot a sütőlemezre helyezünk, lekenjük a krém felével. Rányomkodjuk a második lapot, lekenjük lekvárral. A harmadik lapot is rányomkodjuk kissé, lekenjük a maradék krémmel, ráborítjuk az utolsó lapot. A csokoládémázhoz a hozzávalókat gőz fölött simára kavarjuk, a tésztára kenjük. Tetejére fehér csokoládét reszelhetünk, de bármilyen tetszés szerinti dísszel megszórhatjuk. Szinte azonnal szeletelhető, de igazán finom másnap lesz, ekkor már gyönyörűen szeletelhetjük.

Megjegyzés: Sütéskor minden tésztalap ráhelyezése előtt szórjuk meg a sütőlemezt, a megsült lapokat pedig egyenes felületre szedjük, különben eldeformálódnak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése