Gyerekkorom karácsonyi süteménye. Egyszerűen abbahagyhatatlan, abszolút kedvenc.
Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 dkg
margarin, 3 kanál tej, 2 kanál folyékony méz, 1 tojás, 1 teáskanál
szódabikarbóna;a töltelékhez: 20 dkg porcukor, 20-25 dkg vaj, 10 dkg búzadara,
5 dl tej, fél citrom héja és leve (ízlés szerint), 1 kisüveg baracklekvár; a
tetejére: 15 dkg csokoládé, fél dl tejszín.
Elkészítése: A tésztához a cukrot a vajjal, a tejjel, a
mézzel és a tojással állandó kavargatás mellett összemelegítjük, míg az egész
szép, egynemű massza lesz. A tűzről levesszük, langyosra hűtjük, hozzágyúrjuk a
lisztet és a szódabikarbónát, kidolgozzuk. Négy egyforma cipót tépünk belőle.
Egy nagy sütőlemezt (vagy tepsi hátát) olajjal lekenjük, liszttel beszórjuk,
ráterítjük a kinyújtott tésztalapokat, pár perc alatt halvány sárgára sütjük. A
krémhez a búzadarát a tejben megfőzzük, belekavarjuk a cukrot, kavargatjuk, míg
a cukor is elolvad, és ismét besűrűsödik, levesszük, kihűtjük, Kihűlve habosra
kavarjuk a vajjal, a citromhéjjal, ízlés szerint citromlevet adunk hozzá. Akkor
finom, ha egy kissé érzik rajta a citrom. Egy tésztalapot a sütőlemezre
helyezünk, lekenjük a krém felével. Rányomkodjuk a második lapot, lekenjük
lekvárral. A harmadik lapot is rányomkodjuk kissé, lekenjük a maradék krémmel, ráborítjuk
az utolsó lapot. A csokoládémázhoz a hozzávalókat gőz fölött simára kavarjuk, a
tésztára kenjük. Tetejére fehér csokoládét reszelhetünk, de bármilyen tetszés
szerinti dísszel megszórhatjuk. Szinte azonnal szeletelhető, de igazán finom
másnap lesz, ekkor már gyönyörűen szeletelhetjük.
Megjegyzés: Sütéskor minden tésztalap ráhelyezése előtt
szórjuk meg a sütőlemezt, a megsült lapokat pedig egyenes felületre szedjük,
különben eldeformálódnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése