Érlelt mézes

Azonnal puha, sokáig elálló, omlós, nagyon finom, sima tetejű mézeskalács.Hosszú-hosszú évekkel ezelőtt tanultam egy internetes ismerőstől (restellem, de már nem emlékszem a nevére) egy internetes oldalon, azóta is ez készül nálunk, nagyon hálás sütemény, ahogy én is az vagyok annak a hölgynek, aki úgy mesélte, ő is tanulta valahol:) Remélem másoknak is bejön. Megéri kivárni az éjszakát. A karácsonyi ünnepeken túl az év bármelyik korszakában megsütöm, kirándulásokra például, csokival bevonva finomabb, mint a híres áruház híres mézeskalácsa :) 


Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg cukor, 30 dkg jó minőségű margarin, 25 dkg méz, 3 tojás, 3-3 kiskanál gyömbér, őrölt szegfűszeg és fahéj,  1 csapott evőkanál szódabikarbóna, 3 evőkanál tej, csipet só.

Elkészítése: A mézet a fűszerekkel felmelegítjük, a tűzről levesszük, félretesszük. A tojást habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, majd a lisztet. Hozzádolgozzuk a mézhez, összegyúrjuk a tejjel. Ragacsos, lágy massza lesz belőle. Csomagoljuk műanyag zacskóba, egy éjszakára helyezzük hűtőbe.

Másnap elővéve kb, fél órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, majd lisztezett felületen gyúrjuk át (lehet az elején kissé nehezen fog menni, mert a tészta a hidegben megdermed), vegyük kétfelé, egyenként nyújtsuk körülbelül  1-1,5 centiméter vastagra, különféle formákkal szúrjuk ki. Egymástól kisebb távolságra rakjuk vajjal lekent sütőpapírra, 5-6 perc alatt süssük készre. Ne süssük túl, mert megkeményedik, akkor jó, ha érintésre a teteje már szilárd, de még nem kezd barnulni. A szaggatásból visszamaradt tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, míg elfogy. A kisült formákat egyenes felületre szedve kihűtjük, majd tetszés szerint díszítjük.

Díszítéséhez használhatunk 2 tojásfehérjét, amit félkeményre verünk, majd apránként beledolgozunk kb.25-30 dkg porcukrot, míg sima, jól formázható habot kapunk. Akkor jó, ha megtartja a formáját. Műanyag zacskóba szedjünk belőle keveset, a sarkából nagyon picit levágunk, így szép, vékony vonalakat húzhatunk vele.  A habot ételszínezékkel meg is színezhetjük.

Citrommázhoz egy citrom levét kavarjuk ki annyi porcukorral, hogy  vastagon kenhető legyen. Ezt simítsuk rá a mézeskalácsokra, majd hagyjuk megszáradni. Akár meg is szórhatjuk díszítő cukorkákkal.

A csokoládés verzióhoz 20 dkg, magas kakaótartalmú csokoládét olvasszunk fel 1 dl tejszínnel, vagy csapott evőkanál vajjal, és 1 kiskanál olajjal, ezzel vonjuk be a formáinkat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése