A profiteroles az egyik kedvenc sütink, bár szinte biztos,
hogy első pár alkalommal mindenki elrontja. A legtöbbünknek van egy bevált titka
az elkészítéséhez, így nekem is, ami különben nagyon érdekes, hiszem míg a legtöbben
azt mondják, hogy forró sütőben kell sütni, addig én vallom, hogy a mérsékelt tűz
a siker kulcsa. Maga a süti az 1540-es évekből való, amikor a kor egyik híres
szakácsa, Panterelli, Medici Katalin szolgálatában elkészítette
Franciországban, ekkor a neve Pate à Panterelli volt. A minifánkokat sokféle
módon használjuk fel azóta is, az egyik leglátványosabb a croquembouche, amit
lakodalmak, nagyobb ünnepek alkalmából az olaszok készítettek először,
megtöltik, csokoládéval vagy karamellával ragasztják össze. Igencsak
időigényes, ha karamellt választunk még egy-két égési sérülést is
beszerezhetünk… mégis sokan engedünk a csábításnak, hogy elkészítsük.
Mindenképpen megjegyezném, hogy elsőre készítve nagyon
pepecses, sőt, akad pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy feladja, így
fogjunk hozzá. Ám egy kis türelem és rászánt idő meghozza az eredményt:
szemünket elvarázsolhatjuk a látvánnyal, ugyanakkor a karamellás, vaníliával
töltött fánkocskákkal az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük.
Hozzávalók tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2,5 dl tej,
5 dkg cukor, 8 tojás, késhegynyi só; a töltelékhez: 20 dkg cukor, 7 dl tej, 6
tojás, 5 kanál liszt, 2-3 csomag vanília; a mázhoz: 30 dkg cukor, 3 evőkanál
méz.
A tésztához a tejet, a vajat, a cukrokat és a sót forraljuk
fel, majd egy adagban borítsuk bele a lisztet. Erősen kavargassuk, míg
összeáll, és az edény falán vékony rétegben bevonja. Levesszük, langyosra
hűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kidolgozva.
Rózsacsöves kinyomózsákba tesszük, előkészített, sütőpapíros tepsire kisebb
diónyi halmokat nyomunk, egymáshoz nem túl közel, majd 140 fokos sütőbe téve
szép pirosra sütjük. A sütőt lezárva 10-15 percig hagyjuk a sütőben, majd a
sütőt újra beindítva kisütjük a következő adagot. Ez az adag 2 kisebb
piramishoz elég.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel és a
tejjel sűrűre főzzük, levesszük, azonnal belekavarjuk a keményre vert tojások
fehérjét. Vékony csövű tortadíszítőbe halmozzuk, a fánkok alján beszúrunk és megtöltjük.
A cukrot világosra pirítjuk, hozzáadjuk a mézet,
elkavarjuk. Gyorsan és óvatosan
dolgozzunk: a fánkok széleit beleforgatjuk, majd egymásra rakva piramisformában
egy tányérra rakjuk. Ha a karamell kihűl, nagyon lassú tűzön melegítsük újra. A
karamelles fánkok gyorsan megszilárdulnak.
A legvégén vegyünk egy-egy kanálnyit a karamellből, és
vékony csíkban kezdjük el rácsorgatni a piramisra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése