Croquembouche

A profiteroles az egyik kedvenc sütink, bár szinte biztos, hogy első pár alkalommal mindenki elrontja. A legtöbbünknek van egy bevált titka az elkészítéséhez, így nekem is, ami különben nagyon érdekes, hiszem míg a legtöbben azt mondják, hogy forró sütőben kell sütni, addig én vallom, hogy a mérsékelt tűz a siker kulcsa. Maga a süti az 1540-es évekből való, amikor a kor egyik híres szakácsa, Panterelli, Medici Katalin szolgálatában elkészítette Franciországban, ekkor a neve Pate à Panterelli volt. A minifánkokat sokféle módon használjuk fel azóta is, az egyik leglátványosabb a croquembouche, amit lakodalmak, nagyobb ünnepek alkalmából az olaszok készítettek először, megtöltik, csokoládéval vagy karamellával ragasztják össze. Igencsak időigényes, ha karamellt választunk még egy-két égési sérülést is beszerezhetünk… mégis sokan engedünk a csábításnak, hogy elkészítsük.
Mindenképpen megjegyezném, hogy elsőre készítve nagyon pepecses, sőt, akad pillanat, amikor az ember úgy érzi, hogy feladja, így fogjunk hozzá. Ám egy kis türelem és rászánt idő meghozza az eredményt: szemünket elvarázsolhatjuk a látvánnyal, ugyanakkor a karamellás, vaníliával töltött fánkocskákkal az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük.

Hozzávalók tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2,5 dl tej, 5 dkg cukor, 8 tojás, késhegynyi só; a töltelékhez: 20 dkg cukor, 7 dl tej, 6 tojás, 5 kanál liszt, 2-3 csomag vanília; a mázhoz: 30 dkg cukor, 3 evőkanál méz.

A tésztához a tejet, a vajat, a cukrokat és a sót forraljuk fel, majd egy adagban borítsuk bele a lisztet. Erősen kavargassuk, míg összeáll, és az edény falán vékony rétegben bevonja. Levesszük, langyosra hűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kidolgozva. Rózsacsöves kinyomózsákba tesszük, előkészített, sütőpapíros tepsire kisebb diónyi halmokat nyomunk, egymáshoz nem túl közel, majd 140 fokos sütőbe téve szép pirosra sütjük. A sütőt lezárva 10-15 percig hagyjuk a sütőben, majd a sütőt újra beindítva kisütjük a következő adagot. Ez az adag 2 kisebb piramishoz elég.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel és a tejjel sűrűre főzzük, levesszük, azonnal belekavarjuk a keményre vert tojások fehérjét. Vékony csövű tortadíszítőbe halmozzuk, a fánkok alján beszúrunk és megtöltjük.
A cukrot világosra pirítjuk, hozzáadjuk a mézet, elkavarjuk.  Gyorsan és óvatosan dolgozzunk: a fánkok széleit beleforgatjuk, majd egymásra rakva piramisformában egy tányérra rakjuk. Ha a karamell kihűl, nagyon lassú tűzön melegítsük újra. A karamelles fánkok gyorsan megszilárdulnak.

A legvégén vegyünk egy-egy kanálnyit a karamellből, és vékony csíkban kezdjük el rácsorgatni a piramisra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése