Vizes/tejes palacsinta + fahéjas almás

Számtalan formában süthetjük, ki-ki saját szája íze szerint. Tehetünk hozzá vaníliát, citromhéjat, van, aki kevés rummal is ízesíti. A lényeg az, hogy a tészta sem túl híg, sem túl vastag ne legyen. Előbbi esetben szakad, utóbbiban pedig ormótlan lesz a palacsinta.


A közismert: tejes palacsinta


Hozzávalók (7-8 darabhoz): 4 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 nagy tojás,1 csapott evőkanál cukor, csipet só.
Elkészítése: A cukrot a tojással simára kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd a tejjel lassanként simára kavarjuk. Azonnal süthető. A palacsintasütőt az első palacsinta előtt olajjal kenjük ki, utána nem szükséges. Vékony, nem szakadó tészta, könnyű vele dolgozni.


A takarékos: vizes palacsinta


Hozzávalók (5-7 darabhoz): 4 púpozott evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl csapi víz, 1 nagy tojás, 1 csapott evőkanál cukor, csipet só.
Elkészítése: A tejes palacsintához hasonlítóan készítjük, de kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Fontos, hogy mind a két oldalán jól süssük meg, mivel könnyebben szakad mint a tejes verzió.
Jó tudni
*Mindig adjunk a tésztához olajat is, így sütés közben nem ragad le.
*Cukorral csak csínján bánjunk, mivel attól könnyebben ragad.
*Van, aki szereti pihentetni a palacsintatésztát. Ekkor kicsit hígabbra keverjük, mert közben megvastagszik. Ha mégis túl vastag lenne, kavarjunk hozzá némi folyadékot.
*Kavarhatjuk szódavízzel, vagy fele tej, fele szódavíz keverékével is. Tudnunk kell, hogy legkönyebben a tejes verzió szakad.
*
 Mennyei ínyencség: karamellizált almás, fahéjas

Igazán különleges finomsággal rukkolhatunk elő viszonylag kevés hozzáértéssel is, ha elkészítjük az alábbi édességet. Némi ügyességre azért szükségünk lesz, mivel az almákat gyorsan kell a sülő palacsintára helyezni, mielőtt annak a felszíne meg nem szilárdulna, különben egyszerűen lepotyog róla. A fordításnál szintén nem árt némi kézügyesség, de ha széles húslapáttal nyúlunk alá, menni fog. Ha nem is elsőre, de pár darab után rájövünk a csínjára. Megéri kísérletezni, a kész palacsinta gyorsabban fog majd fogyni, mint ahogyan sül az újabb adag. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Hozzávalók: tetszés szerint kavart, a másik oldalon megadott palacsintatészta másfélszerese, 3-4 finom alma, kristálycukor, fahéj.

Az almákat meghámozzuk, kb. fél cm. vastag szeletekre vágjuk, citromlével kissé meglocsoljuk, hogy ne barnuljon. A palacsintákat ezúttal kissé vastagabban terítsük el a palacsintasütőben, majd azonnal rakjuk ki almaszeletekkel.
Szórjuk meg fahéjjal elkavart kristálycukorral. Amikor azt látjuk, hogy mindenhol kifehéredett, széles húslapáttal alányúlva hirtelen mozdulattal fordítsuk meg.


Nem túl erős tűzön sütjük, míg az almák kissé megpuhultak (1-2 perc), majd ismét húslapáttal alányúlva lapos tányérra fordítjuk.


A cukor és az alma kissé megkaramellizálódik, amit a fahéj finom íze és illata még csábítóbbá tesz. Lehetőleg melegen fogyasszuk, úgy az igazi.



Megjegyzés: Ha szeretjük, kemény tejszínhabbal, vagy vaníliás pudinggal töltve is kínálhatjuk, ám önmagában is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése