Könnyű neszkávékrémes torta


A karácsonyi menü elfogyasztása után már nemigen vágyunk nehéz desszertekre, így előnyt élveznek azok a finomságok, melyek az édes élményt ugyan megadják, de a hasunkat már nem terhelik tovább. Az alábbi pehelykönnyű torta minden bizonnyal sokak tetszését elnyeri majd. A tejszínhabos-mascarponés és a neszkávés-csokoládés habkönnyű krémet narancsillatú tésztalapok közé simítottuk, és egy rém roppant egyszerű bevonattal tettük tökéletessé. Próbálják ki önök is, nem fognak csalódni!
Fagyal Hajnalka
Hozzávalók 1 nagy kerek formához, a tésztához: 7 kanál liszt, 6 kanál cukor, 5 tojás, 3 kanál frissen facsart narancslé, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál sütőpor; a neszkávés krémhez: 20 dkg cukor,  5 tojás sárgája, 5 dkg legalább 50%-os csokoládé, 3 dl tejszín, 2-3 kiskanál neszkávé (ízlés szerint), 1 dl tej, 1 púpos evőkanál liszt, 1 tasak (12 gr) zselatin; a mascarpones krémhez: kb. 12-13 dkg (fél doboz)mascarpone, 2,5 dl tejszín, 2 kanál méz; a bevonathoz: 20 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, fél citrom leve, kókuszreszelék.
Elkészítése: A tojásokat különválasztjuk. A fehérjéket félkeményre verjük, kanalanként beledolgozzuk a cukrokat. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Robotgép lassú fokozatán, vagy fakanállal kanalanként hozzákavarjuk a lisztet és a sütőport, majd lassanként a narancs levét is. Papírral bélelt nagyméretű formába simítjuk, előmelegített sütőben megsütjük. Kihűtjük, 3 lapba vágjuk.
A tojások sárgáját a cukorral, a neszkávéval és a liszttel kikavarjuk, lassanként felengedjük a tejjel. Hozzáadjuk a tört csokoládét, lassú tűz (vagy gőz) fölött főzzük, míg vastag pudingszerű lesz. Kihűtjük. A zselatint 2 kanál meleg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk a csokoládés krémet, könnyű habbá verjük. Mielőtt a gépet leállítanánk, lassanként hozzádolgozzuk a zselatint is.
A mascarponés krémhez a tejszínhabot keményre verjük, majd kanalanként hozzádolgozzuk a mascarponét. Szintén könnyű krémet nyerünk, beledolgozzuk a mézet.
A kihűlt lapokat megtöltjük a krémekkel. A tortát éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap csillagformát rajzolunk rá, éles késsel levágjuk a felesleges részeket. A bevonathoz a tojásfehérjét a porcukorral simára kavarjuk, lassanként hozzádolgozzuk a citrom levét. Rákenjük a tésztára, megszórjuk kókuszreszelékkel. Pár óráig száradni hagyjuk, majd legalább 3-4 órára, de akár egész éjjelre hűtőbe tesszük.
Megjegyzés: Kicsit macerás, és időigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése