Sonkagombóc leves



Hozzávalók 4 személyre a gombóchoz: 15 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 3 tojás, finom morzsa, petrezselyemzöld, só, bors; az alaphoz: 10 dkg vékony laskatészta, zsiradék, 1 nagy kanál liszt, pirospaprika, zöldkapor (szárított is jó).

Elkészítése: A sonkát megfőzzük, kihűtjük, ledaráljuk. Összekavarjuk a többi hozzávalóval, annyi morzsát téve hozzá, hogy könnyen formázható, de jól összeálló masszát kapjunk. HA szükséges, sózzuk, borsozzuk, kis golyókat formázunk belőle. Enyhén sós, nem túl sok vízben kifőzzük, a vízben hagyjuk. A tésztát külön vízben kifőzzük, leszűrjük, a vízhez adjuk.
Miközben fő, az alaphoz a zsiradékot felhevítjük, a lisztet kissé megpirítjuk rajta, pirospaprikával megszórjuk, a tűzről levesszük. Felengedjük kevés hideg vízzel, csomómentesre kavarjuk, majd a sonka levéből is kavarunk hozzá, míg hígabb lesz. Ekkor hozzáöntjük a sonkás vízhez, megszórjuk petrezselyemzölddel, felforraljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése