Hozzávalók 1 db. 3 literes üveghez: kb. 1,5 kg kisebb,
csinos uborka, 3 dl ecet, 3 kanál cukor,
1 szép szál csombor, 1-2 szál zöldkapor, 1 kisujjnyi vastagságú torma, 1
csapott evőkanál só, 1-1 kiskanálnyi szemes bors és mustármag, 3-4
meggyfalevél, késhegynyi tartósítószer.
Elkészítése: Az uborkákat és a zöldfűszereket alaposan
megmossuk. A csombort, kaprot, meggyfalevelet az üveg aljára vagy oldalára
helyezzük (utóbbi esetén az uborkákat a megdöntött üvegbe helyezzük). Minél
szorosabban kirakjuk uborkával, közben valahova beillesztjük a tormát.
Megszórjuk a cukorral, a borssal és a mustármaggal, majd a sóval és a
tartósítószerrel. Felöntjük az ecettel, majd annyi vízzel, ami ellepi.
Lezárjuk, dunsztoló edénybe állítjuk, hogy háromnegyedéig érjen a víz,
letakargatjuk, lassú tűzön melegítjük, míg gyöngyözni kezd, és a színe kissé
megváltozik. Letakarva a vízben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Azok számára ajánlott recept, akik ropogósan
kedvelik ezt a savanyúságot, hiszen a torma és a meggyfalevél keményen tartja
az uborkát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése