Ropogós savanyú uborka




Hozzávalók 1 db. 3 literes üveghez: kb. 1,5 kg kisebb, csinos uborka, 3 dl ecet,  3 kanál cukor, 1 szép szál csombor, 1-2 szál zöldkapor, 1 kisujjnyi vastagságú torma, 1 csapott evőkanál só, 1-1 kiskanálnyi szemes bors és mustármag, 3-4 meggyfalevél, késhegynyi tartósítószer. 

Elkészítése: Az uborkákat és a zöldfűszereket alaposan megmossuk. A csombort, kaprot, meggyfalevelet az üveg aljára vagy oldalára helyezzük (utóbbi esetén az uborkákat a megdöntött üvegbe helyezzük). Minél szorosabban kirakjuk uborkával, közben valahova beillesztjük a tormát. Megszórjuk a cukorral, a borssal és a mustármaggal, majd a sóval és a tartósítószerrel. Felöntjük az ecettel, majd annyi vízzel, ami ellepi. Lezárjuk, dunsztoló edénybe állítjuk, hogy háromnegyedéig érjen a víz, letakargatjuk, lassú tűzön melegítjük, míg gyöngyözni kezd, és a színe kissé megváltozik. Letakarva a vízben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Azok számára ajánlott recept, akik ropogósan kedvelik ezt a savanyúságot, hiszen a torma és a meggyfalevél keményen tartja az uborkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése