Süteményekhez és palacsintába kiváló finomság, mely könnyen
elkészül és igazán olcsó. Gyönyörű aranyszínét annak köszönheti, hogy
előkészítés közben citromsós vízben tároljuk, majd a lereszelt gyümölcsöt
azonnal elkavarjuk cukorral, megelőzve így, hogy megbarnuljon.
Hozzávalók: Minden kg almához kb. 30-40 dkg cukor, citromsó,
vagy 2 citrom leve, tartósítószer.
Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, citromsóval elkavart
vízbe tesszük. Ha minddel végeztünk reszelő nagy lyukán lereszeljük, azonnal
elkavarjuk cukorral. Mindig, amikor újabb adag almát adunk hozzá, alaposan
felkavarjuk. A kész, cukros almát levével együtt megpároljuk, míg elkezd
besűrűsödni. Annyi cukrot adunk hozzá, amilyen édesre szeretjük – nem kell túl
édesnek lennie, úgy megmarad kellemes íze. Besűrítjük, megszórjuk
tartósítószerrel, alaposan felkavarjuk. Üvegekbe nyomogatjuk, lezárjuk, meleg,
száraz dunsztban kihűtjük.
Megjegyzés: Ha süteményhez adjuk, télen szűrőn csepegtessük
le. A levét sem szabad kidobni, ásványvízzel, citromlével ízesítve nagyon
finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése