Nagyon tömény, nagyon cukros, nagyon finom :)
Hozzávalók (4 db. kb. 4 dl. üveghez): 2 kg narancs, 1,2-1,5
kg cukor (ízlés szerint), 2-3 kisebb fahéjrúd, 2 citrom, 1 darabka gyömbér
(ízlés szerint több-kevesebb).
Elkészítése
1.
A narancsokat és a citromot kefével alaposan
megmossuk, másnapig, 2-3 alkalommal váltott hideg vízben áztatjuk.
2.
Kimérjük a hozzávalókat. Saját ízlésünk szerinti
mennyiségű cukrot használjunk. A megadott mennyiségtől igazi „édességet”
kapunk.
3.
2 narancs és a citromok kivételével a
gyümölcsöket meghámozzuk, amennyire tudjuk lehéjazzuk, kockákra vágjuk. A
félretetteket vékony szeletekre, vagy a hajukat apró kockára vágjuk.
4.
A cukrot a gyümölcsök feldolgozása alatt
felfogott levével és 2 dl vízzel főni tesszük, amikor a cukor teljesen elolvadt
és forrni kezd, hozzáadjuk a gyümölcsöt és a fahéjat.
5.
Erős tűznél, állandóan kavargatjuk, míg a habja
kezd letisztulni. Belereszeljük a gyömbért, együtt főzzük tovább.
6.
Amikor „pattanós” buborékok kezdenek jönni
rajta, és kezd besűrűsödni, levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd üvegekbe
szedjük.
Megjegyzés: Nem kell túl sűrűre
főzni, kihűlés után még sűrűsödik. Kiváló édesség akár önmagában, de
palacsintákat, süteményeket tehetünk ízletesebbé vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése