Egyre több tudatos anyuka igyekszik azon, hogy minél
kevesebb beazonosíthatatlan tartósító és színezékmentes finomságokat készítsen
szerettei számára. Az alábbi eperbefőtt családom kedvence, gyermekeim
elsősorban natúr joghurttal fogyasztják. Azóta eszükbe sem jut a bolti
gyümölcsjoghurt.
Hozzávalók: 1 kg érett, de még kemény eper, kb. 40 dkg. cuk
or,
tartósítószer.
Elkészítése: A gyümölcsöt óvatosan megmossuk, különösen
vigyázva kiválogatjuk, a puha szemeket ne tegyük bele, lecsorgatjuk. Egy mély
tálba tesszük, rászórjuk a cukrot, óvatosan felkavarjuk. Rászórjuk a
tartósítószert, hűvös helyen másnapig félretesszük, ám minél többször
összekavarjuk, vigyázva, hogy ne törjük. Másnap üvegekbe osztjuk a gyümölcsöt,
ráöntjük saját levét, lezárjuk. Nagyon lassú tűzön felmelegítjük, amint a színe
kissé megváltozik kioltjuk a tüzet, a vizes edényben, meleg holmikkal letakarva
hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: készíthetjük törött gyümölcsből is, van, aki úgy
szereti jobban, ha az epret előbb kézzel kissé megtörjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése