Csipkebogyólekvár




Családom kedvenc lekvárja, igaz, nem főzünk minden évben, inkább ritkábban, nagy mennyiséget. Ez csak jót tesz neki, a régiek ugyanis úgy tartották, hogy minél „öregebb” annál finomabb. Ha készen vesszük a piacokon a csipkebogyópasztát, már nem sok munkánk marad vele. Igaz, hogy a paszta nem olcsó, de az is tény, hogy irdatlan sok a munka az előállításával. 

Hozzávalók: 1 kg kész pasztához kb. 40 dkg cukor, tartósítószer.
Elkészítése: A pasztát főni tesszük, 20 percig lassan fortyogtatjuk, majd hozzáadjuk a cukrot. Állandóan kavargatva kellő sűrűségűre főzzük, mielőtt levesszük belekavarjuk a tartósítószert, majd száraz üvegekbe öntve, száraz dunsztban kihűtjük.

Megjegyzés: Használhatunk hozzá dzsemfixet is, a csomagoláson látható mennyiségekkel. Ekkor a cukorral felfőzzük, körülbelül 15 percig lassan fortyogtatjuk, belekavarjuk a dzsemfixet, amivel már csak az előírt ideig főzzük tovább.
Ötlet: a hecsedlilekvárt általában nem főzzük túl sűrűre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése