Családom kedvenc lekvárja, igaz, nem főzünk minden évben,
inkább ritkábban, nagy mennyiséget. Ez csak jót tesz neki, a régiek ugyanis úgy
tartották, hogy minél „öregebb” annál finomabb. Ha készen vesszük a piacokon a
csipkebogyópasztát, már nem sok munkánk marad vele. Igaz, hogy a paszta nem
olcsó, de az is tény, hogy irdatlan sok a munka az előállításával.
Hozzávalók: 1 kg kész pasztához kb. 40 dkg cukor,
tartósítószer.
Elkészítése: A pasztát főni tesszük, 20 percig lassan
fortyogtatjuk, majd hozzáadjuk a cukrot. Állandóan kavargatva kellő sűrűségűre
főzzük, mielőtt levesszük belekavarjuk a tartósítószert, majd száraz üvegekbe
öntve, száraz dunsztban kihűtjük.
Megjegyzés: Használhatunk hozzá dzsemfixet is, a
csomagoláson látható mennyiségekkel. Ekkor a cukorral felfőzzük, körülbelül 15
percig lassan fortyogtatjuk, belekavarjuk a dzsemfixet, amivel már csak az
előírt ideig főzzük tovább.
Ötlet: a hecsedlilekvárt általában nem főzzük túl
sűrűre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése