Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg zsengepaszuly, 3 burgonya,
2-3 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 púpos kanál liszt, tej, maradék szalonnabőr,
só, bors, fél mokkáskanálnyi csombor; a tálaláshoz: tejföl, ecet vagy citromlé
Elkészítése: A szalonnabőrt vékony csíkokra vágjuk, főzés
előtt 1 órát hideg vízben áztatjuk. Egy fazékban tiszta vízben feltesszük főni,
épp csak annyi vizet adunk alá, amennyi ellepi. Ha nagyon kemény a szalonna
bőre, nem árt kuktába odakészíteni, majd jelzés után 20 percig főzni.
Hozzáadjuk a megtisztított paszulyt, fűszerezzük – figyelembe vesszük, hogy a
szalonna bőre eleve sós, majdnem készre főzzük. Beleadjuk a kockára vágott
krumplit, puhulásig főzzük. Zsiradékon megpirítjuk a lisztet, felengedjük a
tejjel folyékonnyá kavart tejföllel, amint felforrt a leveshez kavarjuk,
felforraljuk. Tejjel annyira engedjük fel, amilyen sűrűre szeretjük
(pótolhatjuk vízzel is, ha nem szeretnénk nagyon tejesre), felforraljuk. 10
perc pihenés után savanyítva kínáljuk.
Megjegyzés: a paszuly „zsenge” korában akkor van, amikor még
akad közte zöldbab is, de már csöveződik. Ezekből a zöld csövekből szedjük ki a
még nem megszáradt, szép szemű szemeket – ennek a csövét már nem használjuk. Íze
egészen más, mint a zöld-, vagy a szárított babé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése