Zsengepaszuly leves szalonnabőrrel




Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg zsengepaszuly, 3 burgonya, 2-3 dl tejföl, 1 vöröshagyma, 1 púpos kanál liszt, tej, maradék szalonnabőr, só, bors, fél mokkáskanálnyi csombor; a tálaláshoz: tejföl, ecet vagy citromlé
Elkészítése: A szalonnabőrt vékony csíkokra vágjuk, főzés előtt 1 órát hideg vízben áztatjuk. Egy fazékban tiszta vízben feltesszük főni, épp csak annyi vizet adunk alá, amennyi ellepi. Ha nagyon kemény a szalonna bőre, nem árt kuktába odakészíteni, majd jelzés után 20 percig főzni. Hozzáadjuk a megtisztított paszulyt, fűszerezzük – figyelembe vesszük, hogy a szalonna bőre eleve sós, majdnem készre főzzük. Beleadjuk a kockára vágott krumplit, puhulásig főzzük. Zsiradékon megpirítjuk a lisztet, felengedjük a tejjel folyékonnyá kavart tejföllel, amint felforrt a leveshez kavarjuk, felforraljuk. Tejjel annyira engedjük fel, amilyen sűrűre szeretjük (pótolhatjuk vízzel is, ha nem szeretnénk nagyon tejesre), felforraljuk. 10 perc pihenés után savanyítva kínáljuk. 

Megjegyzés: a paszuly „zsenge” korában akkor van, amikor még akad közte zöldbab is, de már csöveződik. Ezekből a zöld csövekből szedjük ki a még nem megszáradt, szép szemű szemeket – ennek a csövét már nem használjuk. Íze egészen más, mint a zöld-, vagy a szárított babé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése