Vasárnapi reggeli




Hozzávalók 2 darabhoz (1 személyre): 20 dkg darált hús, 2 kicsi tojás + 1 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 fél reszelt hagyma (kisebb), só, bors, majoránna, morzsa.
Elkészítése: A darált húst a tojással eldolgozzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt vagy átnyomott fokhagymát és a vöröshagymát, fűszerezzük. Annyi prézlit adunk hozzá, hogy egy kissé kemény, de könnyen formázható masszát kapjunk. Olajos kézzel 2 egyenlő részre osztjuk, gombócot formázunk belőle majd, mint a fánkot, a közepén az ujjunkkal benyomkodjuk, de nem nyomjuk át. Akkora helyre lesz szükségünk, ahova a tojás nagy része (a sárgája) befér. Kézzel, vagy olajozott húslapáttal alányúlva a felforrósított zsiradékba helyezzük, közepes tűznél az egyik oldaláról szép pirosra sütjük, majd a húslapáttal óvatosan megfordítjuk (ha szükséges egy kanál hátával „megtámaszthatjuk a lepénykéket, hogy le ne csússzanak). Amikor az alja is kezd pirulni, a közepébe ütjük a tojást, óvatosan, hogy ne folyjék ki a széleken, sózzuk, borsozzuk. Együtt, lassú tűznél szép pirosra sütjük. Húslapáttal ismét megfordítjuk, hogy a tojás teteje is átsüljön, de már csak pár pillanatig hagyjuk sülni. Forrón, fokhagymával bedörzsölt pirítóssal, teával, forralt borral kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése