Hozzávalók 2 darabhoz (1 személyre): 20 dkg darált hús, 2
kicsi tojás + 1 tojás, 2-3 cikk fokhagyma, 1 fél reszelt hagyma (kisebb), só,
bors, majoránna, morzsa.
Elkészítése: A darált húst a tojással eldolgozzuk, fűszerezzük,
hozzáadjuk a reszelt vagy átnyomott fokhagymát és a vöröshagymát, fűszerezzük.
Annyi prézlit adunk hozzá, hogy egy kissé kemény, de könnyen formázható masszát
kapjunk. Olajos kézzel 2 egyenlő részre osztjuk, gombócot formázunk belőle majd,
mint a fánkot, a közepén az ujjunkkal benyomkodjuk, de nem nyomjuk át. Akkora
helyre lesz szükségünk, ahova a tojás nagy része (a sárgája) befér. Kézzel,
vagy olajozott húslapáttal alányúlva a felforrósított zsiradékba helyezzük,
közepes tűznél az egyik oldaláról szép pirosra sütjük, majd a húslapáttal
óvatosan megfordítjuk (ha szükséges egy kanál hátával „megtámaszthatjuk a
lepénykéket, hogy le ne csússzanak). Amikor az alja is kezd pirulni, a közepébe
ütjük a tojást, óvatosan, hogy ne folyjék ki a széleken, sózzuk, borsozzuk.
Együtt, lassú tűznél szép pirosra sütjük. Húslapáttal ismét megfordítjuk, hogy
a tojás teteje is átsüljön, de már csak pár pillanatig hagyjuk sülni. Forrón,
fokhagymával bedörzsölt pirítóssal, teával, forralt borral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése