Agglegényleves




Hozzávalók (4 adaghoz): 25 dkg gomba, 15 dkg vékonyan szeletelt füstölt sonka, 5-6 cikk fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 sárgarépa, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1 kanál olaj, 1 púpos kanál liszt, petrezselyemzöld, só, bors, tej, zsiradék; a tálaláshoz pirított kenyér.
Elkészítése: A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk. A zsiradékot felhevítjük. Átsütjük rajta a vékony csíkokra vágott sonkát, de éppen csak megpirítjuk. Kiszedjük, a helyére szórjuk az apróra vágott vöröshagymát és 3-4 cikk zúzott fokhagymát, kissé megdinszteljük, beleadjuk a sárgarépát, együtt kavargatva kis ideig előpirítjuk. Felengedjük 5 dl vízzel, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára főzzük. A tejföl felét csomómentesre kavarjuk a liszttel, a petrezselyemzölddel és kevés tejjel. A levesből fél merőkanálnyi levet kavarunk lassanként hozzá, majd az egészet a leveshez töltjük, felforraljuk. Ha szükséges utána ízesítünk, annyi tejet vagy vizet öntünk hozzá, amilyen sűrűre szeretnénk, összeforraljuk. A megmaradt tejfölt és a zúzott fokhagymát az olajjal simára kavarjuk, ezt tálaláskor az étel mellé kínáljuk. A levest pirítóssal, és a rá szórt sonkacsíkokkal forrón kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése