Hozzávalók (4 adaghoz): 25 dkg gomba, 15 dkg vékonyan
szeletelt füstölt sonka, 5-6 cikk fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 sárgarépa, 1 kisebb
petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1 kanál olaj, 1 púpos kanál liszt,
petrezselyemzöld, só, bors, tej, zsiradék; a tálaláshoz pirított kenyér.
Elkészítése: A gyökérzöldségeket megtisztítjuk, karikára
vágjuk. A zsiradékot felhevítjük. Átsütjük rajta a vékony csíkokra vágott
sonkát, de éppen csak megpirítjuk. Kiszedjük, a helyére szórjuk az apróra
vágott vöröshagymát és 3-4 cikk zúzott fokhagymát, kissé megdinszteljük,
beleadjuk a sárgarépát, együtt kavargatva kis ideig előpirítjuk. Felengedjük 5
dl vízzel, hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret és a gombát. Sózzuk, borsozzuk,
fedő alatt puhára főzzük. A tejföl felét csomómentesre kavarjuk a liszttel, a
petrezselyemzölddel és kevés tejjel. A levesből fél merőkanálnyi levet kavarunk
lassanként hozzá, majd az egészet a leveshez töltjük, felforraljuk. Ha
szükséges utána ízesítünk, annyi tejet vagy vizet öntünk hozzá, amilyen sűrűre
szeretnénk, összeforraljuk. A megmaradt tejfölt és a zúzott fokhagymát az
olajjal simára kavarjuk, ezt tálaláskor az étel mellé kínáljuk. A levest
pirítóssal, és a rá szórt sonkacsíkokkal forrón kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése