Hozzávalók a húshoz:
8 szem, szép vastag oldalas
egyben, 5 dl ketchup, 4 gerezd
fokhagyma, 4 kanál cukor, 4 babérlevél, 2 vöröshagyma, 1 kanál mustár, fél
kanál ecet, só, bors, chili, szemes bors; a krumplisalátához: 1 kg krumpli, 3
savanyú uborka, 1 közepes hagyma, só, bors, 10 dkg vaj, 2 nagy kanál liszt, 5
dl tej, 1 nagy kanál mustár, savanyú uborka leve.
Elkészítése:
Először a krumplit héjában feltesszük főni. Amikor megpuhult, hideg vízben
hagyjuk kihűlni.
Az oldalast jól megmossuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, amennyi
ellepi. Rávágunk egy vöröshagymát, rászórunk egy kiskanálnyi szemes borsot,
hozzáadjuk a babérlevelet, majd megsózzuk. Fedő alatt lassú tűzön puhára
főzzük. Kivesszük a levéből, hagyjuk lecsepegni.
Közben a másik hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük.
Mielőtt levennénk, hozzáadjuk a cukrot, és addig kavargatjuk, míg az elolvad.
Ekkor belekavarjuk a ketchupot, az ecetet, a mustárt, a zúzott fokhagymát és
ízlés szerint chilivel, sóval és borssal eldolgozzuk, majd lassú tűzön főzzük,
míg megsűrűsödik, ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Megkenjük vele az
oldalast, majd a sütő grillfokozatán addig sütjük, míg szépen megpirul.
Amíg sül, elkészítjük a burgonyasalátát. A krumplikat tisztítsuk meg és
vágjuk kisebb kockákra. A hagyma felét apróra, az uborkát karikára, vagy ha
nagyobb, félkarikára vágva hozzáadjuk, óvatosan elkavarjuk, hogy ne törjük a
burgonyát. Kevés zsiradékot forrósítunk, ezen megdinszteljük a maradék apróra
vágott hagymát, majd megszórjuk a liszttel, kissé elkavarjuk, míg a liszt
kifehéredik, majd felöntjük a tejjel. Kavargatjuk, míg felforr, majd levéve
beledolgozzuk a mustárt, és a krumplira öntjük. Az egészet sóval, borssal
megszórjuk, és elkavarjuk. Az uborka levével ízlés szerint kissé savanykásra
ízesítjük.
A húst tálaláskor vágjuk kettős szeletekre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése