Hozzávalók az omlós tésztához: 15 dkg liszt tönkölyliszt, 10
dkg fehérliszt, 6 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, mokkáskanálnyi
reszelt citromhéj, fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna, késhegynyi só; a
töltelékhez: 25 dkg málna (friss és fagyasztott is jó); a kavart tésztához: 15
dkg cukor, 4 dkg liszt, 2 tojás, mokkáskanálnyi sütőpor, pici só; a tetejére: 6 dkg dió, 1 kanál
kristálycukor; a díszítéshez tejszínhab.
Elkészítése: Az omlós tészta hozzávalóit alaposan
összegyúrjuk, kinyújtjuk. Egy piteformát kikenünk zsiradékkal, megszórjuk
liszttel. A tésztát beleemeljük úgy, hogy körülbelül 4 cm magas karimát
alakítunk ki. Villával sűrűn megszurkáljuk, előmelegített sütőben 25 perc alatt
megsütjük. A fagyott málnát kivesszük, hogy mire kisül a tészta morzsolható
legyen, szűrőben csepegtetjük a levétől.
A kavart tésztához a cukrot a tojásokkal habosra verjük, fakanállal
lassanként hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a sót. A kisült tésztára
terítjük a málnát, egyenletesen ráöntjük, majd elsimítjuk rajta a kavart
tésztát. A tetejére szórjuk a darabokra vágott diót és a cukrot, sütőbe tolva
körülbelül 35-40 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Langyosan a legfinomabb.
Tetejét felvert tejszínhabrózsával díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése