Sütőtökös rolád

Az elkészítésénél nem tettem hozzá fűszert, de a kész süteménynél el tudtam volna képzelni egy kis friss, illatos fahéjat a tésztába. Vagy citromhéjat. 


Hozzávalók (1 rúdhoz), a tésztához: 3 tojás, 10 dkg liszt, 1 bögre tisztított sült tök, 1 tasak vaníliás cukor, fél tasak sütőpor; a krémhez: 30 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 kanál méz, porcukor ízlés szerint; a tetejére: 10 dkg porcukor, 1,5 kanál víz, 2 kiskanál neszkávé, 1 dkg vaj; a díszítéshez: 5 dkg csokoládé, kiskanálnyi vaj, meggyszemek.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félkemény habbá verjük, lassanként hozzászórjuk a cukor felét. A másik felével habosra verjük a tojások sárgáját. Belekavarjuk a péppé zúzott sütőtököt, a sütőport és a vaníliás cukrot. Sütőpapírral bélelt tepsiben készre sütjük, a sütőpapírral együtt, konyharuha segítségével (meg ne égessük a kezünket), azonnal szorosan feltekerjük, kihűtjük.

A túrót villával áttörjük. A tejszínt kemény habbá verjük, amikor kész, kanalanként beledolgozzuk a túrót, majd a mézet. Amikor szép krémes, annyi porcukrot adunk még hozzá, amilyen édesre kívánjuk. A tésztát kiterítjük, megkenjük a töltelékkel, amiből keveset félreteszünk. Elkezdjük feltekerni, miközben a papírt fokozatosan lehúzzuk róla. A félretett krémmel a tetejét bevonjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára. A glazúrhoz valókat összemelegítjük, rálocsolgatjuk, szépen elsimítjuk. A csokoládét a vajjal szintén felmelegítjük, egy kiskanál segítségével a sütemény tetejét berácsozzuk, majd szeletenként 1-1 meggyszemmel díszítjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése