Az elkészítésénél nem tettem hozzá fűszert, de a kész süteménynél el tudtam volna képzelni egy kis friss, illatos fahéjat a tésztába. Vagy citromhéjat.
Hozzávalók (1 rúdhoz), a tésztához: 3 tojás, 10 dkg liszt, 1
bögre tisztított sült tök, 1 tasak vaníliás cukor, fél tasak sütőpor; a
krémhez: 30 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 kanál méz, porcukor ízlés szerint; a
tetejére: 10 dkg porcukor, 1,5 kanál víz, 2 kiskanál neszkávé, 1 dkg vaj; a
díszítéshez: 5 dkg csokoládé, kiskanálnyi vaj, meggyszemek.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket
félkemény habbá verjük, lassanként hozzászórjuk a cukor felét. A másik felével
habosra verjük a tojások sárgáját. Belekavarjuk a péppé zúzott sütőtököt, a
sütőport és a vaníliás cukrot. Sütőpapírral bélelt tepsiben készre sütjük, a
sütőpapírral együtt, konyharuha segítségével (meg ne égessük a kezünket),
azonnal szorosan feltekerjük, kihűtjük.
A túrót villával áttörjük. A tejszínt kemény habbá verjük,
amikor kész, kanalanként beledolgozzuk a túrót, majd a mézet. Amikor szép
krémes, annyi porcukrot adunk még hozzá, amilyen édesre kívánjuk. A tésztát
kiterítjük, megkenjük a töltelékkel, amiből keveset félreteszünk. Elkezdjük
feltekerni, miközben a papírt fokozatosan lehúzzuk róla. A félretett krémmel a
tetejét bevonjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára. A glazúrhoz valókat összemelegítjük,
rálocsolgatjuk, szépen elsimítjuk. A csokoládét a vajjal szintén felmelegítjük,
egy kiskanál segítségével a sütemény tetejét berácsozzuk, majd szeletenként 1-1
meggyszemmel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése