Kétcsokis mogyorós szelet

Nem nagy macera, végül is kész csokoládéból készül, a végeredmény mégis különleges. Fontos, hogy az értéktelen, kakaót alig látott csokoládénak nevezett édességrúd helyett valódi csokoládét válasszunk és ez kb. ötven százalékos kakaótartalomnál kezdődik. Mondják a hozzáértők. Én ennél magasabb kakaótartalmú csokoládéval dolgozok, mert azt kedvelem.



Hozzávalók (egy kisebb tepsihez): 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 20 dkg jó minőségű fehércsokoládé, 10 dkg mogyoró, kb. 10 dkg vaj, 2 kanál olaj.

Elkészítése: A mogyorót zsiradék hozzáadása nélkül, állandóan kavargatva pörköljük meg. Tegyük konyharuha közé, és dörzsölgetve szabadítsuk meg a héjától (az udvarra kimenve, vagy az ablakon kihajolva, hogy a szomszéd meg ne lásson), fújkáljuk ki az apró héjakat is. Egy kisméretű tepsit alufóliával béllejünk ki, kevés olvasztott vajjal alaposan kenjünk ki. Gőz fölött olvasszuk meg a fehér csokoládét, annyi vajat adva hozzá, kb. 8-10 dkg, hogy könnyen kavarható, sima legyen, dolgozzunk bele 1 kanál olajat is. Simítsuk a tepsibe. Ugyanabban az edényben olvasszuk meg kb. 10-12 dk vajjal és 1 kanál olajjal a csokoládét, míg az is szépen kenhető, selymes állagú lesz, simítsuk a fehér csokoládéra. Nyomkodjuk bele a mogyorókat, majd hagyjuk megszikkadni, vágjuk kisebb kockákra.


Megjegyzés: A vaj mennyisége nagyban függ a csokoládé minőségétől. A végeredmény kemény, de kézben olvadozó, amolyan nosztalgikus csokoládé lesz. Mogyoró helyett készíthetjük dióval, de a fehér csokoládéhoz kavarhatunk 1-2 kanál kókuszreszeléket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése