Fényezett hús, avagy lekváros pecsenye régi magyar recept


Eleink kifejezetten kedvelték a hús és az édes ízek párosítását. Sokszor főzték ételeiket gyümölccsel, lekvárral, illetve készítettek melléjük valamilyen édes szószt, mártást. Az alábbi recept baracklekvárral készült, érdekesség lehet azok számára, akik még nem kósolták. 
Megjegyzés: elsőre én is csodálkoztam rajta, aztán eszembe juitt, hogy van, aki a rántott húst is lekvárral eszi... 
Sajnos már nem emlékszem rá, hogy melyikből, de egy régi szakácskönyvből van a recept. 




Hozzávalók (4 személyre): 1 kg sertéscomb vagy lapocka, só, bors, zsiradék, 2-3 kanál baracklekvár, citromlé, finom vörösbor (elmaradhat).

Elkészítése: A húst közepesen nagy kockákra vágjuk, megmossuk, papírtörlőre rakjuk, hogy a nedvességet felitassuk. Sózzuk, borsozzuk, felforrósított zsiradékon, magas hőfokon pirosodásig sütjük. Ekkor kevés vörös bort, vagy vizet adunk alá, és lefedve, lassú tűzön pároljuk. Ha elsülte a saját levét, de még nem elég puha, pótoljuk a folyadékot. Amikor elkészül, rákanalazzuk a baracklekvárt, erős tűzön kavargatjuk, míg szép fényes bevonatot kap a hús. Ekkor annyi citromlevet facsarunk rá, amitől édes-savanykás lesz - kóstolgassuk. Azonnal tálaljuk, mellé tetszés szerinti köretet kínálunk.

Megjegyzés: Jól illik hozzá a tojásos rizs, a bulgur, vagy a rizibizi, de tésztával is tálalhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése