Fényezett hús


Eleink kifejezetten kedvelték a hús és az édes ízek párosítását. Sokszor főzték ételeiket gyümölccsel, lekvárral, illetve készítettek melléjük valamilyen édes szószt, mártást. Az alábbi recept baracklekvárral készült, gyorsan elkészül, és igazi kuriózum lehet azok számára, kik még nem készítettek ilyen „merész” párosítást.


Hozzávalók (4 személyre): 1 kg sertéscomb vagy lapocka, só, bors, zsiradék, 2-3 kanál baracklekvár, citromlé, esetleg bor.

Elkészítése: A húst közepesen nagy kockákra vágjuk, megmossuk, papírtörlőre rakjuk, hogy a nedvességet felitassuk. Sózzuk, borsozzuk. Zsiradékot melegítünk, belerakjuk a húskockákat, átforgatjuk, míg kifehéredik, lefedjük. Lassú tűzön pároljuk, pici vizet vagy bort csak akkor adunk alá, ha már elsülte a saját levét, de még nem elég puha. Amikor elkészül, rákanalazzuk a baracklekvárt, erős tűzön kavargatjuk, míg szép fényes bevonatot kap a hús. Ekkor annyi citromlevet facsarunk rá, amitől édes-savanykás lesz. Azonnal tálaljuk, mellé tetszés szerinti köretet kínálunk.

Megjegyzés: Jól illik hozzá a tojásos rizs, a bulgur, vagy a rizibizi, de tésztával is tálalhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése