Karamellel töltött diós keksz

Egyik gyerekemnek bejött, a másiknak nem. Így döbben rá az ember, hogy vannak megosztó receptek is: ugyanaz a sütemény nem tetszhet egyformán mindenkinek. Annyit talán megjegyeznék, hogy afféle testesebb édesség, nem a könnyű kategóriába tartozik.



Hozzávalók (1 nagy tepsinyi adaghoz): 25 dkg liszt, 15 dkg lágy vaj, 10 dkg cukor, 2 kanál kakaó, 1 nagy tojás, 2 kanál tej, 1 tasak vaníliás cukor, negyed mokkáskanálnyi só; a töltelékhez: 12-14 lágy vajkaramella, 2-3 kanál tejszín, kb. 5 dkg darált dió, 1 tojás fehérje; a tetejére: 3 dkg csokoládé, 1 kiskanál vaj

Elkészítése: A lisztet átszitáljuk, a kakaóval és a sóval elkavarjuk. A lágy vajat a cukorral kiverjük, hozzáadjuk a tojást, azzal is habosra dolgozzuk. Beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a vaníliát, kidolgozzuk, majd a mixert kis sebességre téve, kanalanként belekavarjuk a lisztes keveréket. Lágy masszát kell kapnunk, amit műanyag zacskóba szedve hűtőbe teszünk 1-2 órára. Kiszedve vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, kissé ellapítjuk. A tojás fehérjét felverjük, a gombócokat először ebbe, majd darált dióba forgatjuk. Sütőpapírral ellátott tepsibe rakjuk, mindegyik közepébe az ujjunkkal kis üreget képzünk. Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. A karamellt darabokra vágjuk, 2 kanál tejszínnel mikróban kb. 15 másodpercig melegítjük, kivesszük, elkavarjuk, ha szükséges még pár pillanatra visszatesszük. Amikor szép simára kavarjuk, kiskanál segíítségével megtöltjük az üregeket, kihűtjük. A csokoládét a vajjal felmelegítjük, vékony sugárban csíkokat húzunk a sütikre, megdermesztjük.

Megjegyzés: Legegyszerűbb, ha a langysora hűlt csokoládét egy műanyag zacskóba szedjük, aminek a sarkából épp csak pici lyukat nyisszantunk egy ollóval.


Tipp: Díszíthetjük olvasztott fehér csokoládéval is, ez esetben akár kókuszreszelékkel is megszórhatjuk, úgy is szép látványos. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése