Csokoládés gesztenyetorta


A hűvös napokban van-e finomabb, mint egy gesztenyeillatú ízletes sütemény? Ilyenkor a kevesebb fény miatt a melatonin nevű hormon hatására az emberek borúsabbak mint a verőfényes nyári napokon, ez is magyarázza azt, hogy többször megkívánjuk a boldogsághormonokat ébredésre bíró finomságainkat, mint például a csokoládét. Ahogy mondani szokták, a gesztenye ezúttal csak hab a tortán (és tortában). Lepjük meg családunkat ezzel a kicsit ugyan idő-, és munkaigényes, ám annál ízletesebb süteménnyel, és meglátjuk, arcukra egy időre visszatér a nyári nap mosolya is. A torta amolyan békebeli aromát hordoz, abszolút természetes, házias ízű. Egy ízletes kávéval pedig egy szelet a boldogságból.




Hozzávalók (1 kerek tortaformához), a tésztához: 5 tojás, 6 kanál liszt, 6 kanál cukor, 1 tasak sütőpor, 1 nagy kanál kakaó; a krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 2 dl tejszín, 2 kanál méz, ha szükséges, porcukor, rumaroma; a tetejére és a bevonathoz: 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládé, 1 dl tejszín, tört pisztácia.
Elkészítése: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, hozzáadunk 1 kanál vizet, azzal is kidolgozzuk. Kanalanként beleszórjuk a cukrot, mindegyikkel alaposan felverve. Amikor kemény hab, egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját is, összedolgozzuk. A gépet félretéve kanalanként rászórjuk a sütőporral és kakaóval leszitált lisztet, óvatosan, alulról felfelé történő mozgásokkal felkavarjuk, hogy minél több levegő menjen a tésztába, így lesz szép könnyű. 4 egyenlő részre osztjuk. A tortaforma alját előkészítjük, egyenként rákenjük a tésztát, kisütjük, kihűtjük.


A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét megolvasztjuk, lassanként hozzácsorgatjuk a tejszínhez, összekavarjuk a mézzel, majd az egészet az áttört gesztenyével. Rumaromával ízesítjük, ha szükséges porcukorral édesítjük, pár kanállal félreteszünk belőle. A kihűlt lapokat meglocsoljuk pici rumaromával, rákenjük a három részre osztott krémet, a lapokat kissé megnyomogatjuk, a felső lapra rákenjük a félretett csokoládés krémet, hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára. Kivéve a bevonathoz valókat összeolvasztva rákenjük. Tetejére gesztenyegolyócskákat rakhatunk, és megszórjuk pisztáciával. Tálalás előtt legalább 1 éjjelt érdemes hűtőben vagy hűvös helyen pihentetni, hogy az ízek összeérjenek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése