A töltött káposzta, nem maradhat el

Ez az ízletes étel az egyik leginkább időtálló finomsága a magyar konyhának. Lakodalmakban, ünnepi összejövetelek során szinte mindig ott van az asztalon, sőt, sok háztartásban, így például édesanyám konyhájában is, állansó szombati étel, mióta az eszemre emlékszem, ritka az a szombati nap, hogy ne főzze meg. Valószínűleg ezért is nem szeretem különösebben... Igaz, anyukám igazán magyarosan is készíti, jó zsírosan. Érdekes, hogy az ember azt hinné, hogy maximum az őt készít háziasszony ízlésétől függhet az íze, de nem, többféle verzióban ismert étel. Személy szerint én lájghtosabb tormalevélbe göngyölve fogyasztom leginkább. Nyáron jó pár adagot elkészítünk, teszünk mellé 3-4 levél sóskát, 1-2 ágacska kaprot (az sem baj, ha már szárazabb), kis ágacska csombort, és lefagyasztjuk. 
Íme három kedvenc töltött káposzta a magyar konyhából. 


Szabolcsi 


Hozzávalók (8-10 személyre): 50 dkg darált hús, 30 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, só, bors, köménymag; 1 fehérkáposzta, 3 kanál ecet, 1 teáskanál só; 2 cikk fokhagyma, 2 dl paradicsomlé; a tálaláshoz csípős-paprikakrém, tejföl.

Elkészítése: Annyi vizet teszünk főni, amiben a káposztát megabálhatjuk. Amikor fő beletesszük a fűszereket, majd óvatosan a kivágott torzsájú, torzsnál bevagdosott káposztát. Lefedve hagyjuk főni, míg a felső levelek elszíneződnek, ezeket ha szükséges még alávágva leszedegetjük, hűtjük. A kész leveleket lecikkelyezzük, félbevágjuk/tépjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A pörcöt kiszedjük, a húshoz adjuk, a zsírban az apróra vágott (vagy zúzott) hagymákat megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, azonnal a rizsre öntjük. A húst és a rizst összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan kidolgozzuk a tojással. A káposztaleveleket a töltelékkel megtöltjük, a megmaradt, apróra vágott káposztával kibélelt főzőedénybe helyezzük. A tetejére is szórunk a káposztából, felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, minél lassúbb tűzön félkészre főzzük. Hozzáöntjük a zúzott fokhagymával elkavart paradicsomlevelet, készre főzzük. Tálaláskor tejföllel, és csípős-paprikakrémmel kínáljuk.

Megjegyzés: Általában beleteszik a csípős paprikát a káposzták közé, de ha nem kedveljük csípősen, egyszerűbb, ha elkészülte után ki-ki kedvére fogyaszt a paprikakrémből melléje.

Bihari 



Hozzávalók (8-10 személyre): 1 friss édeskáposzta, 2-3 szál füstölt kolbász, 50 dkg hús, 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 csokor friss, vagy 1 kanál szárított zöldkapor, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kanál liszt, só, bors, pirospaprika, tejföl.

Elkészítése: A káposztát a szabolcsihoz hasonlóan készítjük, azzal a különbséggel, hogy a főzővízbe kaprot is teszünk. A töltelékhez a hagymákat apróra vágjuk, a rizst többször átmossuk. A hozzávalókból tölteléket gyúrunk, ezzel megtöltjük a leveleket. Az edény alját apróra vágott káposztával megszórjuk, ráhalmozzuk a töltött káposztákat, közöttük elhelyezzük a darabokra kolbászokat. A káposzta abáló levével felöntjük, készre főzzük. Amikor kész, a tejfölt 1 kanál liszttel elkavarjuk, fél dl vízzel és a töltött káposzta levével elkavarjuk, ráöntjük az ételre, felforraljuk. 10 percig lefedve pihentetjük, majd kenyérrel, az apró káposztával és kolbászdarabokkal kínáljuk.

Megjegyzés: füstölt kolbásszal elég nehéz étel, így mi inkább enyhén füstölt, bolti változattal szoktuk készíteni.

Erdélyi 



Hozzávalók (8-10 személyre): 1 fej savanyú káposzta, 50-60 dkg füstölt oldalas, 50 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 15 dkg húsos szalonna, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, friss, egyben szárított vagy mélyhűtött csombor és zöldkapor; paradicsomlé ízlés szerint.

Elkészítése: A káposztát leveleire szedjük, lecikkelyezzük, langyos vízben jól átmossuk. A szalonnát kis kockákra vágva kisütjük, hozzászórjuk az apróra vágott hagymákat, kissé megdinszteljük. A zsiradékból kiszedjük, a húshoz kavarjuk. A többi hozzávalóval eldolgozzuk, megtöltjük a káposztaleveleket. A megmaradt savanyú káposztát vékony csíkokra vágjuk, felét beleszórjuk az edény aljába, ráhalmozzuk a töltelékeket, a fűszerágakat, illetve a darabokra vágott oldalast. A tetejére szórjuk a megmaradt aprókáposztát, vízzel felengedve lassú tűzön félkészre főzzük. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, készre főzzük. Kis pihentetés után tejföllel, csípős paprikával és kenyérrel kínáljuk.

Megjegyzés: a morzsolt szárított fűszer nem alkalmas. Bár az íze belefő, de kellemetlenül szétszóródik főzés közben, mindent ellep, és van, akit ez zavar. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése