Ez az ízletes étel az egyik leginkább időtálló finomsága a
magyar konyhának. Lakodalmakban, ünnepi összejövetelek során szinte mindig ott
van az asztalon, sőt, sok háztartásban, így például édesanyám konyhájában is,
állansó szombati étel, mióta az eszemre emlékszem, ritka az a szombati nap, hogy ne főzze meg. Valószínűleg ezért is nem szeretem különösebben... Igaz, anyukám igazán magyarosan is készíti, jó zsírosan. Érdekes, hogy az ember azt hinné, hogy maximum az őt készít háziasszony ízlésétől függhet az íze, de nem, többféle verzióban ismert étel. Személy szerint én lájghtosabb tormalevélbe göngyölve fogyasztom leginkább. Nyáron jó pár adagot elkészítünk, teszünk mellé 3-4 levél sóskát, 1-2 ágacska kaprot (az sem baj, ha már szárazabb), kis ágacska csombort, és lefagyasztjuk.
Íme három kedvenc töltött káposzta a magyar konyhából.
Szabolcsi
Hozzávalók (8-10 személyre): 50 dkg darált hús, 30 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, só, bors, köménymag; 1 fehérkáposzta, 3 kanál ecet, 1 teáskanál só; 2 cikk fokhagyma, 2 dl paradicsomlé; a tálaláshoz csípős-paprikakrém, tejföl.
Elkészítése: Annyi vizet teszünk főni, amiben a káposztát
megabálhatjuk. Amikor fő beletesszük a fűszereket, majd óvatosan a kivágott
torzsájú, torzsnál bevagdosott káposztát. Lefedve hagyjuk főni, míg a felső
levelek elszíneződnek, ezeket ha szükséges még alávágva leszedegetjük, hűtjük.
A kész leveleket lecikkelyezzük, félbevágjuk/tépjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A pörcöt
kiszedjük, a húshoz adjuk, a zsírban az apróra vágott (vagy zúzott) hagymákat
megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, azonnal a rizsre
öntjük. A húst és a rizst összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan kidolgozzuk
a tojással. A káposztaleveleket a töltelékkel megtöltjük, a megmaradt, apróra
vágott káposztával kibélelt főzőedénybe helyezzük. A tetejére is szórunk a
káposztából, felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, minél lassúbb tűzön
félkészre főzzük. Hozzáöntjük a zúzott fokhagymával elkavart paradicsomlevelet,
készre főzzük. Tálaláskor tejföllel, és csípős-paprikakrémmel kínáljuk.
Megjegyzés: Általában beleteszik a csípős paprikát a káposzták
közé, de ha nem kedveljük csípősen, egyszerűbb, ha elkészülte után ki-ki
kedvére fogyaszt a paprikakrémből melléje.
Bihari
Hozzávalók (8-10 személyre): 1 friss édeskáposzta, 2-3 szál
füstölt kolbász, 50 dkg hús, 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 csokor friss, vagy 1 kanál
szárított zöldkapor, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kanál liszt, só,
bors, pirospaprika, tejföl.
Elkészítése: A káposztát a szabolcsihoz hasonlóan készítjük,
azzal a különbséggel, hogy a főzővízbe kaprot is teszünk. A töltelékhez a
hagymákat apróra vágjuk, a rizst többször átmossuk. A hozzávalókból tölteléket
gyúrunk, ezzel megtöltjük a leveleket. Az edény alját apróra vágott káposztával
megszórjuk, ráhalmozzuk a töltött káposztákat, közöttük elhelyezzük a darabokra
kolbászokat. A káposzta abáló levével felöntjük, készre főzzük. Amikor kész, a
tejfölt 1 kanál liszttel elkavarjuk, fél dl vízzel és a töltött káposzta
levével elkavarjuk, ráöntjük az ételre, felforraljuk. 10 percig lefedve
pihentetjük, majd kenyérrel, az apró káposztával és kolbászdarabokkal kínáljuk.
Megjegyzés: füstölt kolbásszal elég nehéz étel, így mi inkább enyhén füstölt, bolti változattal szoktuk készíteni.
Erdélyi
Hozzávalók (8-10 személyre): 1 fej savanyú káposzta, 50-60
dkg füstölt oldalas, 50 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 15 dkg húsos szalonna, 1
kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, friss, egyben
szárított vagy mélyhűtött csombor és zöldkapor; paradicsomlé ízlés szerint.
Elkészítése: A káposztát leveleire szedjük, lecikkelyezzük,
langyos vízben jól átmossuk. A szalonnát kis kockákra vágva kisütjük,
hozzászórjuk az apróra vágott hagymákat, kissé megdinszteljük. A zsiradékból
kiszedjük, a húshoz kavarjuk. A többi hozzávalóval eldolgozzuk, megtöltjük a
káposztaleveleket. A megmaradt savanyú káposztát vékony csíkokra vágjuk, felét
beleszórjuk az edény aljába, ráhalmozzuk a töltelékeket, a fűszerágakat,
illetve a darabokra vágott oldalast. A tetejére szórjuk a megmaradt
aprókáposztát, vízzel felengedve lassú tűzön félkészre főzzük. Hozzáöntjük a
paradicsomlevet, készre főzzük. Kis pihentetés után tejföllel, csípős
paprikával és kenyérrel kínáljuk.
Megjegyzés: a morzsolt szárított fűszer nem alkalmas. Bár az
íze belefő, de kellemetlenül szétszóródik főzés közben, mindent ellep, és van,
akit ez zavar.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése