A töltött káposzta, nem maradhat el

Ez az ízletes étel az egyik leginkább időtálló finomsága a magyar konyhának. Lakodalmakban, ünnepi összejövetelek során szinte mindig ott van az asztalon, sőt, sok háztartásban, így például édesanyám konyhájában is, hagyományos szombati étel. Bár számtalan verzióban főhet, úgy a tölteléket, mint az elkészítés módját tekintve, egyben biztosan egyet érthetünk: aligha akad, aki ellentmond, ha meglátja a tányérján gőzölögni. Bár létezik húsmentes verziója is, én ezúttal mégis három hússal készülő, de mégis különböző variánst hoztam, fogadják szeretettel, fogyasszák egészséggel!


Szabolcsi töltött káposzta



Hozzávalók (8-10 személyre): 50 dkg darált hús, 30 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, só, bors, köménymag; 1 fehérkáposzta, 3 kanál ecet, 1 teáskanál só; 2 cikk fokhagyma, 2 dl paradicsomlé; a tálaláshoz csípős-paprikakrém, tejföl.
Elkészítése: Annyi vizet teszünk főni, amiben a káposztát megabálhatjuk. Amikor fő beletesszük a fűszereket, majd óvatosan a kivágott torzsájú, torzsnál bevagdosott káposztát. Lefedve hagyjuk főni, míg a felső levelek elszíneződnek, ezeket ha szükséges még alávágva leszedegetjük, hűtjük. A kész leveleket lecikkelyezzük, majd félbevágjuk/tépjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A pörcöt kiszedjük, a húshoz adjuk, a zsírban az apróra vágott (vagy zúzott) hagymákat megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, azonnal a rizsre öntjük. A húst és a rizst összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan kidolgozzuk a tojással. A káposztaleveleket a töltelékkel megtöltjük, a megmaradt, apróra vágott káposztával kibélelt főzőedénybe helyezzük. A tetejére is szórunk a káposztából, felengedjük annyi vízzel, ami ellepi, minél lassúbb tűzön félkészre főzzük. Hozzáöntjük a zúzott fokhagymával elkavart paradicsomlevelet, készre főzzük. Tálaláskor tejföllel, és csípős-paprikakrémmel kínáljuk.
Megjegyzés: Általában beleteszik a csípős paprikát a káposzták közé, de ha nem kedveljük csípősen, egyszerűbb, ha elkészülte után ki-ki kedvére fogyaszt a paprikakrémből melléje.

Bihari töltött káposzta



Hozzávalók (8-10 személyre): 1 friss édeskáposzta, 2-3 szál füstölt kolbász, 50 dkg hús, 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 csokor friss, vagy 1 kanál szárított zöldkapor, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 1 kanál liszt, só, bors, pirospaprika, tejföl.
Elkészítése: A káposztát a szabolcsihoz hasonlóan készítjük, azzal a különbséggel, hogy a főzővízbe kaprot is teszünk. A töltelékhez a hagymákat apróra vágjuk, a rizst többször átmossuk. A hozzávalókból tölteléket gyúrunk, ezzel megtöltjük a leveleket. Az edény alját apróra vágott káposztával megszórjuk, ráhalmozzuk a töltött káposztákat, közöttük elhelyezzük a darabokra kolbászokat. A káposzta abáló levével felöntjük, készre főzzük. Amikor kész, a tejfölt 1 kanál liszttel elkavarjuk, fél dl vízzel és a töltött káposzta levével elkavarjuk, ráöntjük az ételre, felforraljuk. 10 percig lefedve pihentetjük, majd kenyérrel, az apró káposztával és kolbászdarabokkal kínáljuk.

Erdélyi töltött káposzta



Hozzávalók (8-10 személyre): 1 fej savanyú káposzta, 50-60 dkg füstölt oldalas, 50 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 15 dkg húsos szalonna, 1 kisebb vöröshagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, friss, egyben szárított vagy mélyhűtött csombor és zöldkapor; paradicsomlé ízlés szerint.
Elkészítése: A káposztát leveleire szedjük, lecikkelyezzük, langyos vízben jól átmossuk. A szalonnát kis kockákra vágva kisütjük, hozzászórjuk az apróra vágott hagymákat, kissé megdinszteljük. A zsiradékból kiszedjük, a húshoz kavarjuk. A többi hozzávalóval eldolgozzuk, megtöltjük a káposztaleveleket. A megmaradt savanyú káposztát vékony csíkokra vágjuk, felét beleszórjuk az edény aljába, ráhalmozzuk a töltelékeket, a fűszerágakat, illetve a darabokra vágott oldalast. A tetejére szórjuk a megmaradt aprókáposztát, vízzel felengedve lassú tűzön félkészre főzzük. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, készre főzzük. Kis pihentetés után tejföllel, csípős paprikával és kenyérrel kínáljuk.

Megjegyzés: a morzsolt szárított fűszer nem alkalmas. Bár az íze belefő, de kellemetlenül szétszóródik főzés közben, mindent ellep, és van, akit ez zavar. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése