Almával töltött karaj


Szeretjük az almát, és kedveljük az ízletes húsokat is. Kedvencünk a zsiradékon párolt, cukorral karamellizált, tejszínnel felengedett, selymesre dolgozott almaszósz, de nem csak ebben a formában fogyasztjuk. Az alábbi recept roppant egyszerű és ízletes, könnyen elkészül. Hidegen, melegen egyaránt ízletes.


Hozzávalók (4 személyre): 1 kg nem túl vastag karaj, 6-7 alma, só, bors, kakukkfű, 1 kanál méz; a szószhoz: tej.

Elkészítése: A karajból két rudat vágunk, majd a tetején hosszában is belevágunk, mintha ketté akarnánk vágni, ám vigyázunk, hogy legalább 1 kisujjnyira egyben maradjon a hús. A két részt hosszában szintén bevágjuk, így lesz 3 „csatornánk” a húsban. Minden oldaláról sózzuk, borsozzuk. Az almákat megmossuk, egyet vékony szeletekre vágunk. Ezeket beillesztgetjük a csatornákba. A többi almát kis kockákra vágjuk, zsiradékon megpároljuk, a végén egy kanál mézzel épp csak elkavarjuk, levesszük. A húsban a hiányzó részeket kitöltjük párolt almával, majd hústűvel a hús két szélét összefűzzük, a végeket szintén (vagy fogvájóval). A húst az almákra helyezzük, megszórjuk kakukkfűvel. Az almára kevés vizet öntünk, amit annyiszor pótolunk, ahányszor kezd lefőni a hús alól, ám egyszerre ne öntsünk sok vizet alá. Kb. 60 percig főzzük, ekkor egy kis szeletet vágva megnézzük, átsült-e. A húst kiemeljük, kihűtjük. Az almákra szórunk egy kanál lisztet, felforraljuk, majd annyi tejet öntünk alá, hogy szósz sűrűségű legyen. A húst a szósszal, tetszés szerinti zöldségekkel, körettel szeletekre vágva kínáljuk.


Megjegyzés: Az almához adhatunk mazsolát, de a húst alma helyett apróra vágott aszalt szilvával is készíthetjük. Azoknak ajánlott, akik kedvelik a hús-gyümölcs párosítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése