Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 40 dkg rizs, 1 nagy
doboz karikára vágott ananászkompót, 15
dkg zöldborsó, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl tej, 1 dl ananászkompót lé, 1
vöröshagyma, 1 nagy kanál liszt, chili paprika, grillfűszer, só.
Elkészítése:
A csirkemellet jól megmossuk, megtörölgetjük majd kisujjnyi
vastag, kisebb kockákra vágjuk. A grillfűszerrel alaposan elkavarjuk és 15
percig pihenni hagyjuk. Közben megpucoljuk a vöröshagymát, és minél apróbb
kockákra vágjuk, épp úgy, mint a szalonnát. Az ananászt kis kockákra vágjuk.
Nyárstűt veszünk, erre szép sorjában rakunk a húsból és az
ananászból. Legvégül megszórjuk még kevés grillfűszerrel, és sütőben,
grillfokozaton, de akár szabadtűzön is, parázs fölött készre sütjük.
Közben a rizst enyhén sós vízben főni tesszük, ugyanígy a
zöldborsót is.
A szalonnát ez serpenyőben lassú tűzön, hogy oda ne égjen
kisütjük, kiszedjük és félretesszük. A fennmaradó zsiradékból annyit veszünk,
hogy a vöröshagymát megdinszteljük rajta, majd amikor ez szépen összeesik
rászórjuk a lisztet, ezzel addig kavargatjuk, míg a liszt elveszíti fehéres
színét, de még nem kezd elszíneződni. Ekkor fokozatosan, hogy ne csomósodjék,
ráöntjük a tejjel elkavart ananászlét, és kavargatva besűrítjük. Sózzuk,
chilivel ízesítjük, ne sajnáljuk belőle, a mártásnak enyhén – vagy ízléstől
függően akár erősebben is csípősnek kell lennie. Ha a mártást túl sűrűnek
ítéljük, adjunk hozzá még kevés ananászlét vagy tejet. Amikor a kellő sűrűséget
elérte, a tűzről levesszük és botmixerrel kidolgozzuk, ám ezt el is hagyhatjuk.
Az elkészülő nyársat a rizibizivel és a mártással kínáljuk, tetejét pedig a
szalonnapörccel megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése