Fűszeres kéregben sült hamis sonka
Gyönyörűen
szeletelhető, sonkára emlékeztető, mégis sokkal könnyebben emészthető a pácolt
karaj, amit érdemes a használat előtti negyedik napon bepácolni, és a tálalás
előtti napon megsütni.
Hozzávalók: 1 szép rúd, nem túl vastag karaj (kb. 1,50-1,80
kg), a házi fűszerkeverékhez: 1 evőkanál pirospaprika, 1-1 teáskanál
fokhagymapor, vöröshagymapor, őrölt kömény, rozmaring, majoránna és mustármag,
1 mokkáskanál csilipehely (elhagyható, ha nem szeretjük a kevésbé csípőset
sem); olaj, sütőzacskó.
Elkészítése: Először a fűszereket egy kávédarálóba mérjük és összedaráljuk. Jól záródó üvegben tároljuk, ha marad belőle.
A húst megmossuk, a nedvességet felszárítjuk róla. Sózzuk, borsozzuk, majd bőven megszórjuk a fűszerkeverékkel
Sütőzacskóba tesszük, feltekerjük és legalább két napig pácolódni hagyjuk. Kivéve kibontjuk, meglocsoljuk olajjal, a zacskót összefogjuk és 180 fokos, előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük. A sütőből kivesszük, a zacskót óvatosan, hogy a gőz meg ne égessen, felvágjuk, és levágunk egy próba szeletet a húsból, aminek már át kell sülnie ekkorra. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 20 percig sütjük, míg szép barnás, sült színt kap. Kivesszük, egy rácsra emeljük, és hagyjuk kihűlni.
*Melegen is finom, akár főételként is kínálhatjuk.
*Már melegen szépen szeletelhető, de ha hagyjuk kihűlni,
papírvékony szeleteket vághatunk belőle. *Ha melegen fogyasztjuk, miután
kivettük, 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a nedvesség „elhelyezkedjen” a
húsban, így nem folyik ki, és nem szárad ki a hús.
*A csípős ízek kedvelői több csilivel is készíthetik.
*Bármilyen alkalomra kiváló hidegtálakra.
*Uzsonnaként is csomagolható, gyerekek számára kevesebb
fűszerrel is elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése