Fűszeres kéregben sült hamis sonka

Fűszeres kéregben sült hamis sonka

Gyönyörűen szeletelhető, sonkára emlékeztető, mégis sokkal könnyebben emészthető a pácolt karaj, amit érdemes a használat előtti negyedik napon bepácolni, és a tálalás előtti napon megsütni.





Hozzávalók: 1 szép rúd, nem túl vastag karaj (kb. 1,50-1,80 kg), a házi fűszerkeverékhez: 1 evőkanál pirospaprika, 1-1 teáskanál fokhagymapor, vöröshagymapor, őrölt kömény, rozmaring, majoránna és mustármag, 1 mokkáskanál csilipehely (elhagyható, ha nem szeretjük a kevésbé csípőset sem); olaj, sütőzacskó.

Elkészítése: Először a fűszereket egy kávédarálóba mérjük és összedaráljuk. Jól záródó üvegben tároljuk, ha marad belőle. 



A húst megmossuk, a nedvességet felszárítjuk róla. Sózzuk, borsozzuk, majd bőven megszórjuk a fűszerkeverékkel


Sütőzacskóba tesszük, feltekerjük és legalább két napig pácolódni hagyjuk. Kivéve kibontjuk, meglocsoljuk olajjal, a zacskót összefogjuk és 180 fokos, előmelegített sütőben 60-70 percig sütjük. A sütőből kivesszük, a zacskót óvatosan, hogy a gőz meg ne égessen, felvágjuk, és levágunk egy próba szeletet a húsból, aminek már át kell sülnie ekkorra. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 20 percig sütjük, míg szép barnás, sült színt kap. Kivesszük, egy rácsra emeljük, és hagyjuk kihűlni.


*Melegen is finom, akár főételként is kínálhatjuk.

*Már melegen szépen szeletelhető, de ha hagyjuk kihűlni, papírvékony szeleteket vághatunk belőle. *Ha melegen fogyasztjuk, miután kivettük, 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a nedvesség „elhelyezkedjen” a húsban, így nem folyik ki, és nem szárad ki a hús.

*A csípős ízek kedvelői több csilivel is készíthetik.

*Bármilyen alkalomra kiváló hidegtálakra.

*Uzsonnaként is csomagolható, gyerekek számára kevesebb fűszerrel is elkészíthető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése