Zöldhagymás burgonyás béles



Hozzávalók (10 darabhoz): 40 dkg liszt, 2 közepes, lehetőleg sárga krumpli, kb. 2.5 dl meleg  víz, 1 tasak száraz élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, fél teáskanál só; a töltelékhez: 1 kötés újhagyma, fél csokor petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olaj; a tetejére, vagy a mártogatáshoz: tejföl, 1-2 cikk fokhagyma, só, pirospaprika.



Az élesztőt felfuttatjuk, a megfőzött, áttört és kihűlt krumplival együtt a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrunk, megkelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, 5 egyenlő részre vágjuk, egyenként kis cipót formázunk belőle. Kb. 10 percig pihenni hagyjuk, majd béles nagyságúra – vékonyra nyújtjuk. Míg pihen, a zöldeket apróra vágjuk. A zöldeket elkavarjuk kevés olajjak, pici sót szórunk rá. A kinyújtott béles két alsó sarkába halmozzuk úgy, hogy felül és középen üresen hagyjuk.A felső végét ráhajtjuk, majd az üresen hagyott helyen derelyevágóval elvágjuk. Meleg helyen újra megkelesztjük. Forró olajba rakva mindkét oldalukról szépen megsütjük, papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot felitatjuk. 

Megjegyzés: Fokhagymával ízlés szerint ízesített, kissé sózott tejföllel még melegen kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése