Hozzávalók (10 darabhoz): 40 dkg liszt, 2 közepes, lehetőleg
sárga krumpli, kb. 2.5 dl meleg víz, 1
tasak száraz élesztő, 1 csapott evőkanál cukor, fél teáskanál só; a töltelékhez:
1 kötés újhagyma, fél csokor petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olaj; a tetejére,
vagy a mártogatáshoz: tejföl, 1-2 cikk fokhagyma, só, pirospaprika.
Az élesztőt felfuttatjuk, a megfőzött, áttört és
kihűlt krumplival együtt a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrunk,
megkelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, 5
egyenlő részre vágjuk, egyenként kis cipót formázunk belőle. Kb. 10 percig pihenni hagyjuk, majd béles
nagyságúra – vékonyra nyújtjuk. Míg pihen, a zöldeket apróra vágjuk. A zöldeket elkavarjuk kevés olajjak, pici sót
szórunk rá. A kinyújtott béles két alsó sarkába halmozzuk úgy, hogy felül és
középen üresen hagyjuk.A felső végét ráhajtjuk, majd az üresen hagyott
helyen derelyevágóval elvágjuk. Meleg helyen újra megkelesztjük. Forró olajba rakva mindkét oldalukról szépen
megsütjük, papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot felitatjuk.
Megjegyzés: Fokhagymával ízlés szerint ízesített, kissé
sózott tejföllel még melegen kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése