Túrógombóc, a tuti recept

A túrógombóc konyhai létem egyik legnagyobb kihívása volt, és általában túl keményre készítettem. Sztorim is van erről: egyszer megfőztem, de olyan veszekedett kemény lett, hogy egyszerűen nem tudtuk megenni. Anyukám úgy döntött, hogy majd a kutya. egyenként akarta neki odaadogatni, de rögtön az első a torkán akadt a szerencsétlennek. Nem tudom, hogy még ő sem bírta-e elrágni, vagy csak kapzsi volt, és egyben le akarta küldeni, de tény, hogy már azon voltunk, hogy kinyúl a Buksi a túrógombócomtól. Egyértelmű, hogy ezek után, ahányszor szóba került a túrógombóc, heves tiltakozás várt a család részéről. 
De csak nem mondtam le róla, mert igen szeretem, így végól sikerült olyan receptet találni, amivel biztonságos gombócokat gyárthatok :)


Hozzávalók: 50 dkg friss túró, 15 dkg búzadara, 2 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, olaj, 4-5 evőkanálnyi zsemlemorzsa, tejföl, olaj, vagy vaj, porcukor.



A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat adjuk a túróhoz, együtt keverjük simára. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, forgassuk a túrós masszához. Negyedórára tegyük félre, pihenni. 
Tegyünk vizet forrni és zsiradékot hevülni. Amikor az olaj forró, dobjuk rá a zsemlemorzsát, folyamatosan kavargassuk, míg a színe megváltozik. Vegyük le, mert a forró serpenyőtől még barnulni fog.
Vizes kézzel formázzunk kis golyókat a túrós masszából, majd rakjuk bele a fövő vízbe. Körülbelül 10 perc fövés perc után vegyünk ki egyet, vágjuk ketté. Ha a közepe is megfőtt, szűrőkanállal szedjük ki, és azonnal forgassuk bele a zsemlemorzsába. Ügyeljünk, hogy jól lecsepegjenek, víz ne keróljön a morzsába. 
Forrón, ízlés szerint porcukorral, tejföllel, lekvárral, vagy kompóttal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése