Mézes-mázas csülök



Hozzávalók: 1 szép nagy csülök; a páchoz: 3-4 evőkanál ketchup, 2-3 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citrom, 2-3 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál szárított majoránna, fél teáskanálnyi csombor és tört csombor, 1 teáskanálnyi disznóhús fűszer; a körítéshez: 4 kisebb alma, burgonya; só, bors.


Elkészítése: A csülköt szárazra töröljük, sóval-borssal bedörzsölgetjük. A páchoz valókat elkavarjuk, a csülköt minden oldalról jól bekenegetjük, zárható edénybe tesszük, vagy folpackal lezárjuk, másnapig hűtőbe tesszük. Ekkor zsiradékkal kikent hőálló edénybe emeljük, rákenegetjük a melléfolyt pácot, nagyobb darabokra vágott, sóval-borssal megszórt burgonyát és almát rakunk mellé. Sütőpapírral lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, a papírt levéve, visszatoljuk, és minél sűrűbben kenegetjük saját levével. Szép pirosra sütjük. Már melegen szépen szeletelhető, finom, omlós.
Megjegyzés: Akár 2 éjszakát is hagyhatjuk pácolódni, csak jót tesz neki. Ha nem szeretjük az egész csülköket, vásároljuk eleve szeletekre vágva, a pácolási eljárás ugyanaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése