Májpástétom



Hozzávalók a májkrémhez: 50 dkg csirkemáj, 3 dl tej (opcionális), 1 nagyobb vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, majoránna, kakukkfű, babérlevél; az aszpikhoz: 4 dl húsleves lé (vagy víz+ételízesítő), 0,5 dl fehérbor, 2 tasak zselatin (9 gramm); a díszítéshez: petrezselyemzöld levelek, aszalt paradicsom szeletek, 1 babérlevél (a díszítés természetesen el is maradhat).

Elkészítése: Ha nem kedveljük a máj karakteres ízét, a tejben egy éjszakára ázni tesszük, ám ha ezzel nincs gondunk, a lépést kihagyhatjuk. A felvágott hagymákat zsiradékon megdinszteljük, felengedjük kevés vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A levét elfőzzük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott májat. Fűszerekkel megszórjuk, beleadjuk a babérlevelet, és kavargatva, fedő alatt megfőzzük, zsírjára sütjük, kihűtjük.
Közben a húsleves levét és a bort a zselatinnal az előírás szerint elkészítjük. Egy kisebb adagot egy kb.15-20 cm. átmérőjű edény aljába öntünk. Óvatosan elhelyezzük benne a petrezselyemzöld leveleket, a paradicsomot és a babért, hűtőbe téve bedermesztjük. Ráöntjük a maradék aszpik többségét, azt is bedermesztjük.

A lehűlt májból a nagyobb fűszereket kiszedjük, a tejszínnel botmixerrel kidolgozzuk, és rásimítjuk az aszpikra. A maradék aszpikot felmelegítjük, és lassan rálocsoljuk a májra. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap késsel körben óvatosan megfeszegetjük, vagy kis időre forró vízbe mártjuk az edényt, és a májat kifordítjuk. Ha nem ünnepi alkalomra készítjük, és díszítés nélküli, akkor maradhat az edényben. Természetesen aszpik nélkül is készíthető.

Megjegyzés: Ha vízből és ételízesítőből készítjük az aszpikot, először pár percig főzzük együtt, hogy legyen íze. Mielőtt az edénybe öntjük, szűrjük le!

Tipp: Ha díszítést is csinálunk, ne feledjük, hogy a leveleket az edény alja felé tegyük színükkel, hogy amikor a májat majd az edényből kifordítjuk, ez legyen felül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése