Hozzávalók a májkrémhez: 50 dkg csirkemáj, 3 dl tej
(opcionális), 1 nagyobb vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, majoránna,
kakukkfű, babérlevél; az aszpikhoz: 4 dl húsleves lé (vagy víz+ételízesítő),
0,5 dl fehérbor, 2 tasak zselatin (9 gramm); a díszítéshez: petrezselyemzöld
levelek, aszalt paradicsom szeletek, 1 babérlevél (a díszítés természetesen el
is maradhat).
Elkészítése: Ha nem kedveljük a máj karakteres ízét, a
tejben egy éjszakára ázni tesszük, ám ha ezzel nincs gondunk, a lépést
kihagyhatjuk. A felvágott hagymákat zsiradékon megdinszteljük, felengedjük
kevés vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. A levét elfőzzük, hozzáadjuk a kis
darabokra vágott májat. Fűszerekkel megszórjuk, beleadjuk a babérlevelet, és
kavargatva, fedő alatt megfőzzük, zsírjára sütjük, kihűtjük.
Közben a húsleves levét és a bort a zselatinnal az előírás
szerint elkészítjük. Egy kisebb adagot egy kb.15-20 cm. átmérőjű edény aljába
öntünk. Óvatosan elhelyezzük benne a petrezselyemzöld leveleket, a paradicsomot
és a babért, hűtőbe téve bedermesztjük. Ráöntjük a maradék aszpik többségét, azt
is bedermesztjük.
A lehűlt májból a nagyobb fűszereket kiszedjük, a tejszínnel
botmixerrel kidolgozzuk, és rásimítjuk az aszpikra. A maradék aszpikot
felmelegítjük, és lassan rálocsoljuk a májra. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap késsel körben óvatosan megfeszegetjük, vagy kis időre forró vízbe
mártjuk az edényt, és a májat kifordítjuk. Ha nem ünnepi alkalomra készítjük,
és díszítés nélküli, akkor maradhat az edényben. Természetesen aszpik nélkül is
készíthető.
Megjegyzés: Ha vízből és ételízesítőből készítjük az
aszpikot, először pár percig főzzük együtt, hogy legyen íze. Mielőtt az edénybe
öntjük, szűrjük le!
Tipp: Ha díszítést is csinálunk, ne feledjük, hogy a
leveleket az edény alja felé tegyük színükkel, hogy amikor a májat majd az
edényből kifordítjuk, ez legyen felül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése