Hozzávalók (kb. 15-18 db. kisebb fánkhoz), a tésztához: 25
dkg liszt, kb. 2 dl víz, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor;
a töltelékez: 30 dkg darált hús, 1 kisebb hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 érett
paradicsom, 1 dl sűrűbb paradicsomlé, só, bors, cukor, zöldhagymaszár vagy
metélőhagyma; zsiradék, a tálaláshoz: fokhagyma ízlés szerint, tejföl, olaj.
Elkészítése: A langyos vízben elkavarjuk a cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk és elkavarjuk 2 teáskanál liszttel,
felfuttatjuk. A liszttel és a sóval lágy tésztát gyúrunk, ha kell még adun
kevés langyos vizet bele. Megkelesztjük.
Közben a húst a dinsztelt hagymákkal összesütjük, amikor
majdnem kész apró kockákra vágva hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsomlevet,
együtt készre sütjük, fűszerezzük, ha szükséges pici cukorral ízesítjük. Ha
kész, a zsiradékból kiszedjük.
A tésztát lisztes felületen kb. 1 centiméter vastagra
nyújtjuk. A fél oldalára halmokban elosztjuk a húst, a húsok közötti részt vizes
ecsettel bekenegetjük. Ráhajtjuk a másik felét, és a húskupacok mentén
fánkszúróval kiszúrjuk. Kis ideig kelni hagyjuk, majd bő, forró olajban először
fedő alatt, majd ha megfordítjuk fedő nélkül megsütjük.
4-5 cikk fokhagymát olajjal és kevés sóval kikavarunk, majd
tejfölt adunk hozzá. Ezzel kínáljuk a még meleg/ langyos fánkokat.
Megjegyzés: A kiszúrás után visszamaradt tésztát azonnal
gyúrjuk össze, és hagyjuk pihenni, míg
fánkok kisülnek. Ekkor vágjunk kisebb darabokat belőle, nyújtsuk
vékonyra és a fánksütő zsiradékban süssünk belőlük ropogós lángost.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése