Húsos fánk



Hozzávalók (kb. 15-18 db. kisebb fánkhoz), a tésztához: 25 dkg liszt, kb. 2 dl víz, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor; a töltelékez: 30 dkg darált hús, 1 kisebb hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 érett paradicsom, 1 dl sűrűbb paradicsomlé,  só, bors, cukor, zöldhagymaszár vagy metélőhagyma; zsiradék, a tálaláshoz: fokhagyma ízlés szerint, tejföl, olaj.

Elkészítése: A langyos vízben elkavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk és elkavarjuk 2 teáskanál liszttel, felfuttatjuk. A liszttel és a sóval lágy tésztát gyúrunk, ha kell még adun kevés langyos vizet bele. Megkelesztjük.
Közben a húst a dinsztelt hagymákkal összesütjük, amikor majdnem kész apró kockákra vágva hozzáadjuk a paradicsomot és a paradicsomlevet, együtt készre sütjük, fűszerezzük, ha szükséges pici cukorral ízesítjük. Ha kész, a zsiradékból kiszedjük.
A tésztát lisztes felületen kb. 1 centiméter vastagra nyújtjuk. A fél oldalára halmokban elosztjuk a húst, a húsok közötti részt vizes ecsettel bekenegetjük. Ráhajtjuk a másik felét, és a húskupacok mentén fánkszúróval kiszúrjuk. Kis ideig kelni hagyjuk, majd bő, forró olajban először fedő alatt, majd ha megfordítjuk fedő nélkül megsütjük.
4-5 cikk fokhagymát olajjal és kevés sóval kikavarunk, majd tejfölt adunk hozzá. Ezzel kínáljuk a még meleg/ langyos fánkokat.

Megjegyzés: A kiszúrás után visszamaradt tésztát azonnal gyúrjuk össze, és hagyjuk pihenni, míg  fánkok kisülnek. Ekkor vágjunk kisebb darabokat belőle, nyújtsuk vékonyra és a fánksütő zsiradékban süssünk belőlük ropogós lángost.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése