Citromszelet


Hosszú, hosszú évekig kötelező sütemény volt ünnepnapokon. Sőt, régebben, amikor még háznál készültek a lakodalmas sütemények, szinte minden esküvőn elkészült. Takarékos sütemény, ugyanakkor egyszerűen abbahagyhatatlan. A kakaós lap szépen megpuhul, a citromos krém pedig szétolvad a szájban. 

Ha megengednek egy tanácsot, amivel már magam is megjártam. Lehetőleg tényleg vajat, vagy csakis jó minőségű margarint vegyenek. Nem tudom mi van a mai margarinokkal, de olyan kemények, még kidolgozás után is, hogy egyáltalán nem krémes jellegű az állaguk, inkább valami habarcshoz hasonlít. 




                  A képen épp húsvét előtt kaptam le, de higgyék el, teljesen évszak-független desszert
                           Hűvösön (nem hűtőben) tárolva, másnapra nagyon szépen szeletelhető lesz

Hozzávalók: a kakaós lapokhoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5 -5 dkg zsír és cukor, 1 tojás, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, kb. 1 dl langyos tej; a piskótához: 6 tojás, 3 evőkanál víz, 9 evőkanál cukor, 9 evőkanál liszt, 2-3 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor; a krémhez: 15 dkg liszt, 6 dl tej, 25 dkg porcukor, 20-25 dkg vaj, citromlé; a tetejére: 5 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj, csokoládéreszelék. 

Elkészítése: A kakaós lapokhoz valókból tésztát gyúrunk, annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen. Három cipót formázunk, letakarva pihentetjük, míg a piskóta kisül.  
A tojások fehérjét félkeményre verjük, kanalanként beleadjuk a vizet, majd a cukrot, amikor egészen kemény, egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Kétfelé vesszük, előkészített tepsiben megsütjük.
A kakaós lapokat kinyújtjuk, a tepsi hátán (sütőpapíron) megsütjük.
A krémhez a lisztből és a tejből habarást kavarunk, lassú tűzön vastagra főzzük, kihűtjük. Habosra kavarjuk a vajjal és a porcukorral, ízlés szerint citromlével ízesítjük.
A tésztát összeállítjuk: kakaós lap, krém, piskóta, krém, kakaós lap, és újra. A tetejére is hagyunk krémet, amit az olajjal felolvasztott csokoládéval és csokireszelékkel díszítünk. 

Megjegyzés: azonnal fogyasztható, de igazán finom másnap lesz.
Tipp: A kakaós lapokkal legyünk figyelmesek, ha túl sokáig tartjuk sütőben, megkeményednek, és bár a krémtől majd megpuhulnak, később lesz szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése