Hosszú, hosszú évekig kötelező sütemény volt ünnepnapokon. Sőt, régebben, amikor még háznál készültek a lakodalmas sütemények, szinte minden esküvőn elkészült. Takarékos sütemény, ugyanakkor egyszerűen abbahagyhatatlan. A kakaós lap szépen megpuhul, a citromos krém pedig szétolvad a szájban.
Ha megengednek egy tanácsot, amivel már magam is megjártam. Lehetőleg tényleg vajat, vagy csakis jó minőségű margarint vegyenek. Nem tudom mi van a mai margarinokkal, de olyan kemények, még kidolgozás után is, hogy egyáltalán nem krémes jellegű az állaguk, inkább valami habarcshoz hasonlít.
A képen épp húsvét előtt kaptam le, de higgyék el, teljesen évszak-független desszert
Hűvösön (nem hűtőben) tárolva, másnapra nagyon szépen szeletelhető lesz
Hozzávalók: a kakaós lapokhoz: 25 dkg
liszt, 1 kanál kakaó, 5 -5 dkg zsír és cukor, 1 tojás, fél kiskanálnyi
szódabikarbóna, kb. 1 dl langyos tej; a piskótához: 6 tojás, 3 evőkanál víz, 9
evőkanál cukor, 9 evőkanál liszt, 2-3 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor; a
krémhez: 15 dkg liszt, 6 dl tej, 25 dkg porcukor, 20-25 dkg vaj, citromlé; a
tetejére: 5 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj, csokoládéreszelék.
Elkészítése: A kakaós lapokhoz valókból tésztát gyúrunk,
annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen. Három cipót
formázunk, letakarva pihentetjük, míg a piskóta kisül.
A tojások fehérjét félkeményre verjük, kanalanként beleadjuk
a vizet, majd a cukrot, amikor egészen kemény, egyenként hozzádolgozzuk a
tojások sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Kétfelé vesszük,
előkészített tepsiben megsütjük.
A kakaós lapokat kinyújtjuk, a tepsi hátán (sütőpapíron)
megsütjük.
A krémhez a lisztből és a tejből habarást kavarunk, lassú
tűzön vastagra főzzük, kihűtjük. Habosra kavarjuk a vajjal és a porcukorral,
ízlés szerint citromlével ízesítjük.
A tésztát összeállítjuk: kakaós lap, krém, piskóta, krém,
kakaós lap, és újra. A tetejére is hagyunk krémet, amit az olajjal
felolvasztott csokoládéval és csokireszelékkel díszítünk.
Megjegyzés: azonnal fogyasztható, de igazán finom másnap
lesz.
Tipp: A kakaós lapokkal legyünk figyelmesek, ha túl sokáig
tartjuk sütőben, megkeményednek, és bár a krémtől majd megpuhulnak, később lesz
szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése