Zöldfűszeres, aszalt szilvás libapecsenye




Hozzávalók (4 személyre): 2 egész libacomb, fél fej lilakáposzta, 1 kisebb fej fehérkáposzta, 2-3 alma, 15 dkg aszalt szilva, 1 vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, kakukkfű, kevés méz és citromlé, finom bor, zsiradék; a körethez egyszerű főtt burgonya.
Elkészítése: A combokat bevagdossuk, citromlével bekenegetjük, sóval, borssal bedörzsöljük, kakukkfűvel megszórjuk, lefedve hűtőben legalább 2-3 órát pihentetjük. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a libacombokat, és amennyire tudjuk, átsütjük az oldalait. Ha zavar a kiálló csont, baltával egyszerűen vágjuk le. Amikor kissé átsült, öntsünk rá 0,5 dl bort és 0,5 dl vizet, fedjük le, lassú tűzön főzzük. Ahogy a leve elfő, borral pótoljuk. Addig főzzük, míg már egészen puha lesz, de még nem készült el. Közben az aszalt szilvát borba áztatjuk. A káposztákat legyaluljuk, elkavarjuk, hozzáadjuk a kis kockára vágott almát, előre kikent tűzálló edénybe szórjuk. Ráhelyezzük a citromlével és mézzel megkent, kakukkfűvel és kevés őrölt borssal megszórt combokat, kissé belenyomkodjuk a káposztába. Lefedve előmelegített sütőben egészen puhára sütjük, majd a fedőt levéve kis ideig még pirítjuk. Sós burgonyával és a borban áztatott aszalt szilvával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése