Hozzávalók (4 személyre): 2 egész libacomb, fél fej
lilakáposzta, 1 kisebb fej fehérkáposzta, 2-3 alma, 15 dkg aszalt szilva, 1
vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, kakukkfű, kevés méz és citromlé,
finom bor, zsiradék; a körethez egyszerű főtt burgonya.
Elkészítése: A combokat bevagdossuk, citromlével
bekenegetjük, sóval, borssal bedörzsöljük, kakukkfűvel megszórjuk, lefedve
hűtőben legalább 2-3 órát pihentetjük. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra
vágjuk, zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a libacombokat, és amennyire
tudjuk, átsütjük az oldalait. Ha zavar a kiálló csont, baltával egyszerűen
vágjuk le. Amikor kissé átsült, öntsünk rá 0,5 dl bort és 0,5 dl vizet, fedjük
le, lassú tűzön főzzük. Ahogy a leve elfő, borral pótoljuk. Addig főzzük, míg
már egészen puha lesz, de még nem készült el. Közben az aszalt szilvát borba
áztatjuk. A káposztákat legyaluljuk, elkavarjuk, hozzáadjuk a kis kockára
vágott almát, előre kikent tűzálló edénybe szórjuk. Ráhelyezzük a citromlével
és mézzel megkent, kakukkfűvel és kevés őrölt borssal megszórt combokat, kissé
belenyomkodjuk a káposztába. Lefedve előmelegített sütőben egészen puhára
sütjük, majd a fedőt levéve kis ideig még pirítjuk. Sós burgonyával és a borban
áztatott aszalt szilvával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése