Hozzávalók a jégkásához: 20 dkg cukor, 5 dl víz, 2 dl
citromlé, 2 ágacska menta; a tálaláshoz: 8 gombóc vaníliafagylalt.
Elkészítése: A vizet a cukorral főni tesszük, kavargatva
főzzük, míg kezd kissé megvastagodni. Beleadjuk a jól megmosott mentaágakat,
2-3 percig lassú tűzön kavargatjuk, majd hozzáadjuk a citromlevet. Ezzel nem
forraljuk fel, épp csak elkavarjuk, s amint sustorogni kezd, levesszük.
Kihűtjük, a mentaágakat kidobjuk. A citromos levet fagyálló edénybe öntjük, és
berakjuk a fagyasztóba. 2-3 óránként felkavarjuk. Pár óra fagyasztásra szüksége
lesz, így nem árt, ha előző este elkészítjük. Másnap fogyasztás előtt 10
perccel kivesszük, majd a vanília
fagylalttal együtt kelyhekbe osztva fogyasztjuk.
Megjegyzés: Ezt a különleges édességet is az olaszoknak
köszönhetjük (granita). Ha nem fagyasszuk kővé, szívószállal is fogyaszthatjuk,
kiváló hűsítő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése