Hozzávalók 4 személyre: 5+2 dl tejszín, 9 dkg cukor, 7 dkg
jó minőségű vaj, 4 tojás sárgája; a grillázshoz: 4 kanál cukor, 3 dkg darabokra
vágott dió, 1 vaníliás cukor, csipet só.
Elkészítése: A szobahőmérsékletű, puha vajat elkavarjuk a
cukrokkal, majd lassú tűzön felmelegítjük. Állandóan kavargatjuk, míg elkezd
sülni, és addig sütjük, míg szép karamellbarna színt kap. Legyünk figyelmesek,
mert nehezen kezd pirulni, de amikor nekiindul, pillanatok alatt megég. A tűzről
húzzuk le. Kavarjuk hozzá a tejszínt, visszatéve folytonos kavarással főzzük
fel. A tojások sárgáját a sóval kavarjuk ki, majd öntsünk rá merőkanállal egy
keveset a karamelles krémből, kavarjuk simára. Még egy kevés karamelles krémet
kavarunk hozzá, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntjük a tejszínes
krémhez. Együtt kavargatjuk, míg szépen összeáll. Vigyázzunk, ha túl sokáig
főzzük, a végén kicsapódik belőle a vaj. Amikor sűrűsödni kezd, levesszük,
kavargatva kihűtjük. A 2 dl tejszínhabot felverjük. A kelyhek aljára elosztjuk
a karamellkrém háromnegyedét. A megmaradt negyed résszel elkavarjuk a
tejszínhab felét, rákanalazzuk a karamellkrémre, majd a megmaradt tejszínnel és
tört grillázzsal díszítjük. Ehhez a cukrot felolvasztjuk, hozzászórjuk a diót,
párszor elkavarjuk, majd olajjal alaposan lekent alufóliára borítjuk. Ha
kihűlt, húspotyolóval apró darabokra törjük. A kelyheket alaposan behűtjük
tálalás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése