Grillázsos karamellkrém




Hozzávalók 4 személyre: 5+2 dl tejszín, 9 dkg cukor, 7 dkg jó minőségű vaj, 4 tojás sárgája; a grillázshoz: 4 kanál cukor, 3 dkg darabokra vágott dió, 1 vaníliás cukor, csipet só.
Elkészítése: A szobahőmérsékletű, puha vajat elkavarjuk a cukrokkal, majd lassú tűzön felmelegítjük. Állandóan kavargatjuk, míg elkezd sülni, és addig sütjük, míg szép karamellbarna színt kap. Legyünk figyelmesek, mert nehezen kezd pirulni, de amikor nekiindul, pillanatok alatt megég. A tűzről húzzuk le. Kavarjuk hozzá a tejszínt, visszatéve folytonos kavarással főzzük fel. A tojások sárgáját a sóval kavarjuk ki, majd öntsünk rá merőkanállal egy keveset a karamelles krémből, kavarjuk simára. Még egy kevés karamelles krémet kavarunk hozzá, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntjük a tejszínes krémhez. Együtt kavargatjuk, míg szépen összeáll. Vigyázzunk, ha túl sokáig főzzük, a végén kicsapódik belőle a vaj. Amikor sűrűsödni kezd, levesszük, kavargatva kihűtjük. A 2 dl tejszínhabot felverjük. A kelyhek aljára elosztjuk a karamellkrém háromnegyedét. A megmaradt negyed résszel elkavarjuk a tejszínhab felét, rákanalazzuk a karamellkrémre, majd a megmaradt tejszínnel és tört grillázzsal díszítjük. Ehhez a cukrot felolvasztjuk, hozzászórjuk a diót, párszor elkavarjuk, majd olajjal alaposan lekent alufóliára borítjuk. Ha kihűlt, húspotyolóval apró darabokra törjük. A kelyheket alaposan behűtjük tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése