Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csirkemell, 80 dkg
burgonya, 40 dkg mélyhűtött sóska, 3 dl tej, 1 nagy kanál liszt, só, bors,
cukor.
Elkészítése: A sóskát kivesszük, szobahőmérsékleten olvadni
hagyjuk. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A
burgonyákat megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük.
Zsiradékot hevítünk, a sóskát széttördeljük, rászórjuk, kissé elsütjük. Cukorral,
sóval ízesítjük, elkavargatjuk, kevés vizet adva alá, fedő alatt megpároljuk.
Lesütjük, rászórjuk a lisztet, elkavargatjuk, majd a tejjel lassanként
felengedjük, csomómentesre kavarjuk. Felforraljuk, kavargatva főzzük 1-2
percig, majd levéve botmixerrel kissé kidolgozzuk. A húsokat forró
grillserpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül mindkét oldalukról megsütjük. A
kifőtt burgonyával és a mártással forrón kínáljuk.
Megjegyzés: Az Érmelléken hús nélkül készülő, jellegzetesen
kora tavaszi étel volt, úgy tartották, hogy feltölti erővel a télen legyengült
szervezetet.
Tipp: Fontos, hogy a cukrot a zsírjára sült sóskához adjuk,
és együtt elkavargassuk, így kapja meg jellegzetes ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése