Csirkemell sóskamártással, burgonyával




Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg csirkemell, 80 dkg burgonya, 40 dkg mélyhűtött sóska, 3 dl tej, 1 nagy kanál liszt, só, bors, cukor.
Elkészítése: A sóskát kivesszük, szobahőmérsékleten olvadni hagyjuk. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. A burgonyákat megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. Zsiradékot hevítünk, a sóskát széttördeljük, rászórjuk, kissé elsütjük. Cukorral, sóval ízesítjük, elkavargatjuk, kevés vizet adva alá, fedő alatt megpároljuk. Lesütjük, rászórjuk a lisztet, elkavargatjuk, majd a tejjel lassanként felengedjük, csomómentesre kavarjuk. Felforraljuk, kavargatva főzzük 1-2 percig, majd levéve botmixerrel kissé kidolgozzuk. A húsokat forró grillserpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül mindkét oldalukról megsütjük. A kifőtt burgonyával és a mártással forrón kínáljuk.
Megjegyzés: Az Érmelléken hús nélkül készülő, jellegzetesen kora tavaszi étel volt, úgy tartották, hogy feltölti erővel a télen legyengült szervezetet.
Tipp: Fontos, hogy a cukrot a zsírjára sült sóskához adjuk, és együtt elkavargassuk, így kapja meg jellegzetes ízét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése