Csirketepertős kence csirkemájjal



Ha nem szeretjük a szárnyasok zsíros, bőrös részeit, szedjük meg, fagyasszuk le. Amikor összegyűlt egy nagyobb adag süssük ki. A zsírját ételekhez, vagy akár zsíros kenyérhez is használhatjuk (hagymával igazán finom), a tepertőt szintén elfogyaszthatjuk frissen, ám ha mégsem, akkor készítsünk belőle ízletes kencét!


Hozzávalók: kb. 1 bögrényi összegyűjtött szárnyasbőr és kövérje, 2 egész csirkemáj, 3 főtt tojás, zöldhagyma, vagy lilahagyma, mustár, 1-2 evőkanál majonéz.

Elkészítése: A szárnyasbőrt és kövérjét kis kockákra vágjuk. Egy zománcozott serpenyőbe tesszük, kevés vizet öntünk alá, erős tűzön, időnként megkavarva megsütjük. A tepertőt kiszedjük, a helyére betesszük a felezett májakat. Lefedve mindkét oldaláról megpirítjuk, kiszedjük. Kockára vágjuk, kihűtjük. A hozzávalókat késes aprítóba tesszük, ízlés szerint majonézzel, lilahagymával, mustárral, sóval és borssal fűszerezzük. Pirítóson kínáljuk.

Gyerekkoromban még uzsonnára is hordtuk atepertőkrémet, igazán nagy kedvenc volt. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a máj megsült-e, szúrjunk bele egy fogvájót, ha tiszta, és nem jön fel belőle véres lé, elkészült. A májat sülés közben mindenképp fedjük le, mert csúnyán csaphat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése