Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 evőkanál zsír , 1 dl langyos
víz, 2 teáskanál sütőpor, csipet só; olaj a sütéshez; fahéjas, vagy vaníliás
porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A lisztet a sütőporral és a sóval elkavarjuk,
beledolgozzuk a zsírt, és annyi langyos vizet dolgozunk hozzá, hogy lágy
tésztát kapjunk. Takarjuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg jól lehűl.
Lisztezett felületen nyújtsuk körülbelül fél cm
vastagra, majd
vágjuk kb. 5 centiméteres rombusz vagy kocka alakúra. Közben
tegyünk zsiradékot hevülni, a tésztákat mindkét oldalukról süssük szép pirosra,
majd szedjük papírtörlőre. Még forrón forgassuk fahéjas, vagy vaníliás
porcukorba. Melegen fogyasztjuk. Megjegyzés: Külsőre a fánkra, ízre viszont a hájas tésztára hasonlít. Fontos, hogy egészen forró zsiradékban süssük, különben megszívja magát zsiradékkal, és elnehezedik. Akár lekvárral is kínáljuk, de egyszerű fahéjas cukorral is nagyon finom. Mézzel locsolva is kínálják, sós verzióban pedig húsos, zöldséges ételek mellé is tálalják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése