Hozzávalók 4 személyre: 2 lazább, élénkzöld színű, közepes
nagyságú káposzta, 2-3 kanál vaj, 2 kanál olaj, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors,
kis csokor petrezselyemzöld, kiskanálnyi köménymag és szemes bors, csipet
kakukkfű.
Elkészítése: Nagyobb edényben vizet teszünk főni. Sózzuk,
beleszórjuk a szemes borsot és a köménymagot, és annyi ecetet öntünk hozzá,
amit, ha a levét megkóstoljuk, enyhén savanykásnak érzünk. Közben a káposzták
felső, sérült leveleit leszedjük, a fejeket előbb kettőbe, majd 3-ba vágjuk
úgy, hogy a torzsát nem szedjük ki – így nem esik szét főzés közben. A
káposztaszeleteket óvatosan a vízbe engedjük, épp csak forralva majdnem puhára
főzzük. Tésztaszűrőbe szedjük, lecsepegtetjük, kihűtjük. Közben az olajat
felhevítjük, rádobjuk a fokhagymát, párszor átkavarjuk, hozzáadjuk az apróra
vágott petrezselyemzöldet, a lehetőleg friss kakukkfüvet, azonnal felengedjük 3
kanál vízzel, pici sóval, felforraljuk. A tűzről levesszük, félretesszük. A
kihűlt káposztát 1 kanál vajjal kikent tepsibe rakjuk, tetejükre osztjuk a
többi vajat, előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje szép
aranysárga színt kap. Időnként kivesszük, saját levével locsolgatjuk. Tálcára
szedjük, a fűszeres öntettel meglocsoljuk, azon forrón kínáljuk.
Megjegyzés: Kiválóan illik sültekhez, elsősorban kacsához,
libához, sertéshúshoz, de akár egyszerű virslivel, sült kolbásszal is
tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése