Hozzávalók (4 személyre) a zöldséges pörkölthöz: fél fej
karfiol, 25 dkg gomba, 1 doboz vörösbab, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2-3 cikk
fokhagyma, curry, só, bors; a burgonyagombóchoz: 30 dkg burgonya, 15 dkg
spenót, 2-3 fokhagyma, kb. 2 kanál liszt, 1 tojás, szerecsendió, só.
Elkészítése: A vöröshagymát a fokhagymával a pörkölthoz
apróra vágva kissé megdinszteljük, hozzászórjuk az apróra vágott sárgarépát,
kis ideig kavargatva sütjük. Felengedjük kevés vízzel, sózzuk, belerakjuk a kis
rózsákra szedett karfiolt. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy a karfiol
megpárolódjon benne. Fedő alatt puhára főzzük. Közben a gombát szeletekre vágva
külön zsiradékon roppanósra párolunk, a zsiradékból kiszedve a kész karfiolhoz
öntjük, hozzáadjuk a vörösbabot leve nélkül. Összeforraljuk, lefedve melegen
tartjuk.
Míg a pörkölt fő a burgonyát megfőzzük, leszűrjük, azonnal
áttörjük, kissé hűlni hagyjuk. Hozzákavarjuk a tojást, és az előzőleg
fokhagymás zsiradékon megpárolt spenótot. Fűszerezzük, és annyi lisztet adunk
hozzá, hogy könnyen formázható gombócokat kapjunk. Ezeket lobogó, enyhén sós
vízben kifőzzük, a karfiolpörkölttel kínáljuk.
Megjegyzés: ha a pörköltből gyerekek nem esznek, főzhetünk
bele csípős paprikát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése