Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dkg
reszelt sajt, mokkáskanálnyi sütőpor; a töltelékhez: 60 dkg vöröshagyma, 5 tojás, 1 dl + 1 evőkanál
tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors, majoránna, pár
szelet nagyon vékony sajt.
Elkészítése:
A tésztához a vajat a sütőporos liszttel összemorzsoljuk,
beleadjuk a sajtot, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát
kapjunk. Egy műanyag zacskóba helyezve fél órára hűtőbe tesszük. Közben a
vöröshagymát megtisztítjuk, és minél apróbbra vágjuk, ha van aprítógépünk, az
megkönnyíti a dolgunkat. Zsiradékot teszünk hevülni, majd a hagymát beleadva
addig sütjük, míg a leve elfőtt, és enyhén aranybarna színt vesz fel. Közben
sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított majoránnát adunk hozzá. Ekkor a tűzről
lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Míg hűl, a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd egy
kikent, kilisztezett formába nyomkodjuk, úgy, hogy karimája is legyen. Villával
megszurkáljuk, majd 15 percre előmelegített sütőbe toljuk. A hagymához kavarjuk
a tejfölt, a 2 egész tojást, az evőkanál sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd rásimítjuk
a kivett tésztára. 15 percre visszatoljuk. A megmaradt három tojást felverjük a
liszttel, hozzákavarjuk a tejfölt, a sajtot, a kanálnyi tejet, majd a hagyma
tetejére öntjük. Ráhelyezzük a vékony sajtszeleteket, és visszatéve addig
sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Már melegen szeletelhető.
Megjegyzés: Bár már kinyomozhatatlan, elméletileg a
vöröshagymát ugyancsak nagyon szerető francia konyha receptje. Nagyon
különleges ízű, igen laktató és elég nehéz étel is, ezért jól tesszük, ha nem
vacsorára készítjük, hanem reggelire, és akkor sem eszünk belőle túl sokat
egyszerre…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése