Hagymás lepény




Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, mokkáskanálnyi sütőpor; a töltelékhez: 60 dkg vöröshagyma, 5 tojás, 1 dl + 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors, majoránna, pár szelet nagyon vékony sajt.
Elkészítése:
A tésztához a vajat a sütőporos liszttel összemorzsoljuk, beleadjuk a sajtot, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Egy műanyag zacskóba helyezve fél órára hűtőbe tesszük. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, és minél apróbbra vágjuk, ha van aprítógépünk, az megkönnyíti a dolgunkat. Zsiradékot teszünk hevülni, majd a hagymát beleadva addig sütjük, míg a leve elfőtt, és enyhén aranybarna színt vesz fel. Közben sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított majoránnát adunk hozzá. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni. Míg hűl, a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd egy kikent, kilisztezett formába nyomkodjuk, úgy, hogy karimája is legyen. Villával megszurkáljuk, majd 15 percre előmelegített sütőbe toljuk. A hagymához kavarjuk a tejfölt, a 2 egész tojást, az evőkanál sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd rásimítjuk a kivett tésztára. 15 percre visszatoljuk. A megmaradt három tojást felverjük a liszttel, hozzákavarjuk a tejfölt, a sajtot, a kanálnyi tejet, majd a hagyma tetejére öntjük. Ráhelyezzük a vékony sajtszeleteket, és visszatéve addig sütjük, míg a teteje szép piros lesz. Már melegen szeletelhető.
Megjegyzés: Bár már kinyomozhatatlan, elméletileg a vöröshagymát ugyancsak nagyon szerető francia konyha receptje. Nagyon különleges ízű, igen laktató és elég nehéz étel is, ezért jól tesszük, ha nem vacsorára készítjük, hanem reggelire, és akkor sem eszünk belőle túl sokat egyszerre…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése