Hozzávalók 1 közepes tepsihez, vagy 1 nagy kerek formához: a
karamelles részhez: 8-10 szilva, 5 dkg vaj, 3 kanál cukor; a tésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 dl
tej, 1 dl olaj, 1 sütőpor, 1tasak
vaníliás cukor, csipet só, pár szem cukrozott, vagy friss meggy
(elhagyható).
Elkészítése: A szilvát alaposan megmossuk, körülbelül
félcentis szeletekre vágjuk. A tepsi vagy forma alját vastagon kikenjük a
vajjal, megszórjuk a cukorral. Szép sorban, egymás mellé fektetjük a szilvaszeleteket
úgy, hogy közöttük kb. fél centiméternyi hely maradjon. A tojásokat tálba
ütjük, hozzáadjuk a cukrokat, mixerrel háromszorosára verjük. Lassanként
beledolgozzuk az olajt majd a tejet. A mixert félretesszük, fakanállal
belekavarjuk a sütőporos lisztet majd legvégül a kimagvalt meggyszemeket.
Ráöntjük a szilva tetejére, óvatosan, hogy a szilvák ne mozduljanak el. Közepes
tűznél süssük, túl forró hőmérsékleten megéghet, miközben a közepe még nyers
marad. Fogvájóval ellenőrizzük, átsült-e. Kivéve 15 percig pihentetjük, a
széleket egy lapos késsel leválasztjuk a tepsiről, majd kiborítjuk, teljesen
kihűtjük. Kínálhatjuk önmagában, porcukrozva vagy tejszínhabbal díszítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése