Fordított szilvás sütemény




Hozzávalók 1 közepes tepsihez, vagy 1 nagy kerek formához: a karamelles részhez: 8-10 szilva, 5 dkg vaj, 3 kanál cukor; a tésztához:  20 dkg liszt, 15 dkg cukor, 3 tojás, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 sütőpor, 1tasak  vaníliás cukor, csipet só, pár szem cukrozott, vagy friss meggy (elhagyható).
Elkészítése: A szilvát alaposan megmossuk, körülbelül félcentis szeletekre vágjuk. A tepsi vagy forma alját vastagon kikenjük a vajjal, megszórjuk a cukorral. Szép sorban, egymás mellé fektetjük a szilvaszeleteket úgy, hogy közöttük kb. fél centiméternyi hely maradjon. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrokat, mixerrel háromszorosára verjük. Lassanként beledolgozzuk az olajt majd a tejet. A mixert félretesszük, fakanállal belekavarjuk a sütőporos lisztet majd legvégül a kimagvalt meggyszemeket. Ráöntjük a szilva tetejére, óvatosan, hogy a szilvák ne mozduljanak el. Közepes tűznél süssük, túl forró hőmérsékleten megéghet, miközben a közepe még nyers marad. Fogvájóval ellenőrizzük, átsült-e. Kivéve 15 percig pihentetjük, a széleket egy lapos késsel leválasztjuk a tepsiről, majd kiborítjuk, teljesen kihűtjük. Kínálhatjuk önmagában, porcukrozva vagy tejszínhabbal díszítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése