Puncsos mignon


A mignonkészítéstől sokan félnek, pedig nem annyira kézügyesség, mint türelem szükséges hozzá. Sajnos ezért is nem készítjük túl sokszor, holott igazán látványos eredményt érhetünk el, és abban is biztosak lehetünk, hogy nem győzzük majd a dicséreteket bezsebelni értük! Ha igazi meglepetést szeretnénk készíteni szeretteink számára karácsonyra, készítsünk mignioint. Például az alábbit.


Hozzávalók (kb. 20 darabhoz), a tésztához: 4 tojás, 5 kanál cukor, 6 kanál liszt, 1 kiskanál sütőpor, 0.5 dl olaj; a töltelékhez: 15 dkg vaj, 10 dkg piskóta vagy kekszmorzsa, kb. 10-15 dkg porcukor (ízlés szerint), 3 kanál baracklekvár, 2 kanál kakaó, 2-3 kanál feketekávé, rumaroma, pár kanál tej; a bevonathoz: 20 dkg porcukor, 1 tojás fehérje, fél citrom leve, 4-6 kanál szép sötét meggylé, rumaroma.
Elkészítése: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből félkemény habot verünk, kanalanként hozzászórjuk a cukrot, kemény, fényes habot verünk, vékony csíkban hozzácsorgatjuk az olajat. Egyenként hozzádolgozzuk a sárgákat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkavart lisztet. Papírral bélelt, közepes nagyságú tepsiben kisütjük, kihűtjük. A tészta 1/3-át levágjuk. A kisebbik részt mixertálba tesszük, összemorzsoljuk, a nagyobbat kettévágjuk. A morzsolt piskótát a hozzávalókkal robotgéppel habosra verjük, annyi tejet adagolva hozzá kanalanként, hogy könnyű tölteléket nyerjünk. A kettévágott piskótát megtöltjük a krémmel, a felső lapot kissé rányomogatjuk. Hűtőben másnapig dermesztjük, ekkor éles késsel gyönyörű kockákat tudunk vágni belőle.

A bevonathoz valókból sima habot verünk (a porcukor teljesen olvadjon el benne). A kis mignonokat ezzel bevonjuk, tepsire rakjuk, majd 100 fokon, előmelegített sütőben 15 percig szárítjuk. Miután kihűlt, egy kevés félretett bevonattal a tetejüket becsíkozzuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése