Kati tészta

Gyerekkoromban ez a süti a lagzik egyik sztárja volt. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Később ünnepi süteménnyé avanzsálták elő, majd sajnos kiment a divatból. Talán sejtem miért… ha nem szeretném annyira, valószínűleg én sem próbálkoztam volna vele annyit. A tetejére készülő tojáshab ugyanis igen könnyen elrontható: a túl kevés cukortól, vagy ha nem dolgozzuk ki jól, nem szilárdul meg, a túl soktól meg kemény lesz, porhanyósan töredező, és egyik kiábrándítóbb, mint a másik.

A titok: akkor jó, ha miután a habverőt óvatosan kivesszük, a nyomában csúcsos marad a hab, ami szépen kenhető (olyasmi mint a piskóta tésztája). Hűvös helyen hagyjuk egy éjszakán át szikkadni, és másnap tökéletesen szeletelhető lesz ez a remek sütemény.

Érdekesség, hogy a tojásfehérjés hab a tetején olasz módra készült habcsók, amiről itt írok bővebben. 

Megjegyzés: elnézést a kép minőségéért, de nagyon régi fotó. Amint újra elkészítem, cserélem. 

 


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 sütőpor, fél dl tej; a töltelékhez: az egyik kisült lap, 20 dkg vaj, ízlés szerint porcukor és rumaroma, kakaó; a tetejére: 3 tojás fehérje, 20 dkg porcukor.

Elkészítése: a lapokhoz a hozzávalókat gyúrjuk össze, majd osszuk három részre. Formáljunk kis cipókat, ezeket kevés liszttel megszórva, letakarva tegyük pihenni, kb. 20 percre. Ekkor újra gyúrjuk össze alaposan, majd nyújtsuk tepsihát nagyságúra, és süssük ki.

Vigyázzunk, hogy a teteje ne barnuljon meg, mert akkor kemény lesz a lap. Igaz, a vajtól megpuhul, de maga az állaga lesz sokkal puhább, ha nem égetjük el.

A két szebbik lapot tegyük félre, a harmadikat törjük össze és morzsoljuk el. Adjuk hozzá a vajat, a porcukrot, ízesítsük rumaromával és kakaóval, ahogy tetszik. Mixerrel kavarjuk habosra.

Halmozzuk rá az alsó lapra, kenjük el egyenletesen, majd óvatosan, hogy ne törjön el, nyomkodjuk rá a második lapot.

 


Egy edénybe, amelyikre rá tudunk illeszteni egy másikat, tegyünk vizet forrni. Amint felforrt, vegyük le a tűzről, a felső edénybe töltsük bele a tojások fehérjét, és kezdjük el mixerrel felverni. Közben, lassanként adagoljuk hozzá a porcukrot is. Én ma már nem mérem, de azt hiszem, nem teszek hozzá 20 dekányit. Akkor jó, amikor a mixer lapátjairól nem folyik vissza a hab, hanem szépen megtapad rajta. Azt hiszem, ezt tényleg csak gyakorlással lehet megtanulni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése