Gyerekkoromban ez a süti
a lagzik egyik sztárja volt. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Később ünnepi
süteménnyé avanzsálták elő, majd sajnos kiment a divatból. Talán sejtem miért…
ha nem szeretném annyira, valószínűleg én sem próbálkoztam volna vele annyit. A
tetejére készülő tojáshab ugyanis igen könnyen elrontható: a túl kevés cukortól,
vagy ha nem dolgozzuk ki jól, nem szilárdul meg, a túl soktól meg kemény lesz,
porhanyósan töredező, és egyik kiábrándítóbb, mint a másik.
A titok: akkor jó, ha
miután a habverőt óvatosan kivesszük, a nyomában csúcsos marad a hab, ami
szépen kenhető (olyasmi mint a piskóta tésztája). Hűvös helyen hagyjuk egy éjszakán
át szikkadni, és másnap tökéletesen szeletelhető lesz ez a remek sütemény.
Érdekesség, hogy a tojásfehérjés hab a tetején olasz módra készült habcsók, amiről itt írok bővebben.
Megjegyzés: elnézést a kép minőségéért, de nagyon régi fotó. Amint újra elkészítem, cserélem.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 sütőpor, fél dl tej; a töltelékhez: az egyik kisült lap, 20 dkg vaj, ízlés szerint porcukor és rumaroma, kakaó; a tetejére: 3 tojás fehérje, 20 dkg porcukor.
Vigyázzunk, hogy a teteje
ne barnuljon meg, mert akkor kemény lesz a lap. Igaz, a vajtól megpuhul, de
maga az állaga lesz sokkal puhább, ha nem égetjük el.
A két szebbik lapot
tegyük félre, a harmadikat törjük össze és morzsoljuk el. Adjuk hozzá a vajat,
a porcukrot, ízesítsük rumaromával és kakaóval, ahogy tetszik. Mixerrel
kavarjuk habosra.
Halmozzuk rá az alsó
lapra, kenjük el egyenletesen, majd óvatosan, hogy ne törjön el, nyomkodjuk rá
a második lapot.
Egy edénybe, amelyikre rá
tudunk illeszteni egy másikat, tegyünk vizet forrni. Amint felforrt, vegyük le
a tűzről, a felső edénybe töltsük bele a tojások fehérjét, és kezdjük el
mixerrel felverni. Közben, lassanként adagoljuk hozzá a porcukrot is. Én ma már
nem mérem, de azt hiszem, nem teszek hozzá 20 dekányit. Akkor jó, amikor a
mixer lapátjairól nem folyik vissza a hab, hanem szépen megtapad rajta. Azt
hiszem, ezt tényleg csak gyakorlással lehet megtanulni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése