Érlelt mézeskalács

Mindig nagy problémát okozott nekem a mézeskalácssütés, hiszen állandóan volt valami bajom vele: keményre sikeredett, rücskös lett a teteje, stb. Jó sok évvel ezelőtt nagyon elhatároztam, hogy juszt is finomat és kinézetre is gusztát készítek. Így jutottam el a Nők Lapja fórumára, ahol aztán egy csirri nevű, nagyon kedves és készséges hölgy felnyitotta a szemem: igazi mézeskalács csakis érlelt tésztából készül. Itt kaptam meg az alábbi érlelt tésztának is, amiért azóta is nagyon hálás vagyok. A fotón direkt hagyom csak így, kisülés utáni állapotban, mert ezek a fotón látszik legszebben, mennyire szép, fényes és sima lesz a végeredmény, és higgyjék el, hogy nagyon finom, puha, illatos, és az is marad sokáig.

Azóta is csak ezt a receptet használom, és nagyon sokaknak adtam már tovább, akik megkóstolták. Önmagában is nagyon ízletes, de természetesen tetszés szerint cukormázzal is díszíthetjük. Mi csokoládéval szoktuk bevonni, mert attól ellenállhattalanul finom lesz. 

Nagyon sok szeretettem ajánlom mindenkinek!

💮

Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg cukor, 30 dkg margarin, 25 dkg jó minőségű méz, 3 tojás, 3-3 kiskanálnyi gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, 1 evőkanálnyi szódabikarbóna, csipetnyi só.



Egy edényben, kis lángon melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tűzről levéve keverjük simára a margarinnal, tegyük félre. A margarinnal vigyázni! – én elsőre egy kevésbé márkás minőséget választottam, és bizony nagyon csúnyán megtúrósodott, így tönkrement a mézem is. a tojásokat verjük habosra a cukorral. A szódabikarbónát és a sót keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a mézes és a tojásos keveréket, majd gyúrjuk össze. Elég lágy tésztát kapunk, ezt alaposan csomagoljuk be, és hagyjuk másnapig pihenni. Ha kissé megkeményedne sem baj, nyújtás közben visszakapja eredeti állagát. Nyújtsuk körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra, majd szóljunk a gyerekeknek, hogy lehet jönni szaggatni. Ha ugyan már nem téblábolnak a környéken. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük. Ne menjünk messze tőle, körülbelül 6-7 perc alatt készre sül.

Az illat pedig, ami a konyhában terjeng… nos, az szavakkal ki nem fejezhető:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése