Engagement Chicken, vagyis eljegyzési csirke

 A legendák szerint ezt a receptet készítette első vacsorameghívásán Meghan Markle Harry hercegnek. 

Kicsit aggódtam a citrom miatt, de kár volt. Ez a recept nem véletlenül nyerte el milliók rajongását. Omlós, ízletes hús, a szósz pedig igazi meglepetés: elképesztően finom, és nagyon illik a csirkéhez. Az egyik legfinomabb csirkés étel, amit valaha kóstoltam.




Hozzávalók 2 személyre, a csirkéhez: 1 kisebb csirke, (kb. 1-1, 20 kg), fél citrom, 3-4 cikk fokhagyma; a szószhoz: 2 nagyobb vöröshagyma, 1,5 citrom, 2-3 cikk fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,20-1,50 dl fehérbor (ha nincs, víz is jó), 1-1,20 dl csirkealaplé (húsleves); olaj, só, bors.


Elkészítése: A csirkét alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük a belsejét is. A fél citromot vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a sóval, borssal megszórt belső részbe tesszük. A csirkét olajjal megkenegetjük, sóval, borssal bedörzsöljük. Egy akkora olajozott edénybe tesszük, amekkorába épp elfér (különben a hagyma odaég). Köré rakjuk a szeletekre vágott citromot és hagymákat, letakarjuk sütőpapírral, alufóliába csomagoljuk, és 50 percig, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kivesszük, óvatosan kicsomagoljuk, és visszatesszük, amíg gyönyörűen megpirul (20-30) perc. A csirkét óvatosan tálcára vesszük, visszatesszük a már lezárt, de még meleg sütőbe. A sütőtepsijébe öntjük az alaplevet, azzal locsolgatva-kapargatva az odapörkölődött széleket is lekapargatjuk. Egy serpenyőbe öntjük az egészet, a liszttel elkavarva, annyi fehérborral, hogy szép selymes szószt kapjunk, összeforraljuk. A melegen tartott csirkét a szósszal, tetszés szerinti körettel kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése