Citrom-, vagy vendégváró szelet

Régen közkedvelt lakodalmas sütemény volt, mivel igen kiadós és nagyon finom, és szerencsére ma is sokan kedvelik. Egyszerűen tökéletes ízharmónia a citromos édességek kedvelői számára. Két gyúrt, omlós tészta között egy piskótalap, vajas-citromos krémmel összeállítva.



Hozzávalók a kakaós, omlós laphoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5 dkg zsír, 5 dkg cukor, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, 1 dl langyos tej; a piskótához: 5 tojás+2 kanál víz, 7 kanál liszt, 7 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél tasak sütőpor; a krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 7 evőkanál liszt, egy citrom leve; a tetejére: csokoládémáz.

Az omlós laphoz a zsírt eldörzsöljük a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejjel jól gyúrható tésztát gyúrunk belőle. Két cipóba osztjuk, és letakarva addig pihentetjük, míg az öt tojásból piskótát sütünk. Az omlós cipókat a piskótás tepsi méretével megegyező tepsihát nagyságúra nyújtjuk, és a tepsi hátára emelve, sütőpapíron megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert megkeményedik, és sokkal nehezebben puhul meg összerakás után. Óvatosan csúsztassuk liszttel meghintett sütőpapírra, hogy el ne törjön. Ne rakjuk egymásra a lapokat. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a lisztet csomómentesen elkeverjük, lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón belekavarjuk a cukrot és hagyjuk kihűlni. Simára kavarjuk a lágy vajjal, és a citrom levével. Közben kóstolgassuk, mert ízléstől függ, mennyit használunk hozzá.

Az egyik omlós lapot megkenjük a krém felével, ráillesztjük a piskótát. Rákenjük a maradék krémet, és befedjük a második omlós lappal. Tetszés szerint porcukorral megszórva, vagy olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Pár órányi állás után szépen szeletelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése