Régen közkedvelt
lakodalmas sütemény volt, mivel igen kiadós és nagyon finom, és szerencsére ma is sokan kedvelik. Egyszerűen
tökéletes ízharmónia a citromos édességek kedvelői számára. Két gyúrt, omlós tészta
között egy piskótalap, vajas-citromos krémmel összeállítva.
Hozzávalók a kakaós,
omlós laphoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5 dkg zsír, 5 dkg cukor, fél
kiskanálnyi szódabikarbóna, 1 dl langyos tej; a piskótához: 5 tojás+2 kanál
víz, 7 kanál liszt, 7 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél tasak sütőpor;
a krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 7 evőkanál liszt, egy citrom
leve; a tetejére: csokoládémáz.
Az omlós laphoz a zsírt
eldörzsöljük a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejjel jól gyúrható
tésztát gyúrunk belőle. Két cipóba osztjuk, és letakarva addig pihentetjük, míg
az öt tojásból piskótát sütünk. Az omlós cipókat a piskótás tepsi méretével
megegyező tepsihát nagyságúra nyújtjuk, és a tepsi hátára emelve, sütőpapíron
megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert megkeményedik, és sokkal
nehezebben puhul meg összerakás után. Óvatosan csúsztassuk liszttel meghintett
sütőpapírra, hogy el ne törjön. Ne rakjuk egymásra a lapokat. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a lisztet
csomómentesen elkeverjük, lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón
belekavarjuk a cukrot és hagyjuk kihűlni. Simára kavarjuk a lágy vajjal, és a
citrom levével. Közben kóstolgassuk, mert ízléstől függ, mennyit használunk
hozzá.
Az egyik omlós lapot
megkenjük a krém felével, ráillesztjük a piskótát. Rákenjük a maradék krémet,
és befedjük a második omlós lappal. Tetszés szerint porcukorral megszórva, vagy
olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Pár órányi állás után szépen
szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése